Ez a kellemesen paradicsomos-sajtos, olasz ihletésű étel gluténmentes, és alacsony szénhidrát tartalma mellett rettentően finom, így még azok is imádni fogják, akik nem fogyóznak.
Ha nincs kedved a paradicsomszósszal pepecselni, ehhez a recepthez használhatsz kész, üveges változatot is. A sózás munkafázisát ugyan a legtöbb hasonló receptben nem fogod megtalálni, de próbáld meg nem kihagyni, a cukkini ugyanis sok vizet ereszt sütés közben, és eláztathatja a paradicsomszószt.
Hozzávalók (4 fő részére):
3 db saláta cukkini
1 csomag fagyasztott, passzírozott spenót
250 g ricotta
50 g reszelt parmezán
1 db tojás
1/3 db citrom reszelt héja
só
bors
150 g reszelt pizza mozarella
A paradicsomszószhoz:
1 db 450 g-os darabolt konzerv paradicsom
1 db kicsi sűrített paradicsom konzerv
3 gerezd fokhagyma
friss bazsalikom
só
bors
olívaolaj
Elkészítése:
1. Egy krumplihámozó vagy uborkagyalu segítségével vágj a cukkinikből hosszanti irányban 2 mm vastag, minél szélesebb csíkokat. Sózd le és tedd szűrőben egy tál fölé, hogy kicsepeghessen.
2. Készítsd el a tölteléket. Keverd össze a ricottát a felolvasztott spenóttal, és a reszelt parmezánnal. Sózd, borsozd, és kóstold meg. (Parmezánt mindig rakhatsz bele még!) Ha elég fűszeres, keverd bele a tojást is.
3. Ha nem kész paradicsomszószt használsz (Inkább ne azt használj!), készítsd el a mártást. Vágd a lehető legvékonyabb karikákra a fokhagymát, majd egy vastag fenekű lábasban, 1-2 ek olívaolajon párold üvegesre.
4. Dobd rá a paradicsom konzervet, és főzd 5-10 percig, míg besűrűsödik kissé.
5. Add hozzá a sűrített paradicsomot, sózd, borsozd és forrald össze. Húzd le a tűzről és keverj bele egy marék rusztikusan összetépkedett bazsalikomot.
6. Reszeld le a mozarellát. Melegítsd elő a sütőt 180 fokosra.
7. Fektess le a munkalapra 2 cukkini csíkot úgy, hogy kicsit fedjék egymást. Tegyél az egyik végébe 1 evőkanál tölteléket, tekerd fel és tedd tepsibe. Tégy így az összes cukkinivel és töltelékkel, míg el nem fogy és a tepsi meg nem telik.
8. Öntsd a töltött cukkinire a paradicsomszószt, majd szórd meg a reszelt mozarellával.
9. Told a sütőbe és süsd kb. 20 perc alatt aranybarnára. Tálald azonnal.