Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 valódi csokiszálló, amit látnod kell!

Ha valaki megkérdezné, hogy tejben-vajban, vagy inkább csokoládéban szeretnék-e fürödni, habozás nélkül az utóbbit választanám. Szerencsére a csokoládéban való fürdőzés iránti kétségkívül létező piaci igényt nemcsak én vettem észre, hanem néhány szálloda is.
1. Chocolate Boutique Hotel, Bournemouth, Anglia

A Chocolate Boutique Hotel a legismertebb olyan szálloda, amely teljes egészében a csokoládé jegyében működik, szerencsére azonban létezik még néhány hasonló. A szálloda összes szobája valamilyen csokoládétípus, vagy kakaóbab fajta után kapta a nevét, a berendezés pedig, - a színek, a bútorok, a textíliák és minden apróság is - a csokoládé világát idézik. A szobákba minden nap friss csokoládékülönlegességeket készítenek be, a reggeli pedig forró, csokoládés palacsinta. Esténként csokoládészökőkút és csokoládés koktélbár várja a vendégeket.

A szálloda egyik legkelendőbb csomagajánlata a „csokoládé-hétvége”, ahol a fent felsoroltak mellett különleges csokoládés programok is várják a vendégeket. Jól hangzik, nem? Az egyetlen baj vele, hogy kicsit drága, a hétvége ára személyenként körülbelül 260 font, ami kicsit több, mint százezer forint.

A program részeként napközben különböző csokoládékészítői és csokoládékóstolói tanfolyamokon sajátíthatjuk el a szakszerű csokoládéfogyasztás ismereteit, esténként pedig megtanulhatjuk, melyik borhoz milyen csokoládé illik a legjobban. (Természetesen nem csak elméletben.) A szálloda egyébként bármelyik hétköznap is látogatható, és a tanfolyamokra akkor is lehet jelentkezni, ha valaki nem akar a Hotelben éjszakázni. 

2. Etruszk Csokoládéhotel, Perugia, Olaszország

Olaszországról talán nem a csokoládé az első, ami eszünkbe jut, de ha mégis, (akkor az már komoly addikció) szóval, ha mégis, akkor feltétlenül látogassunk el a Közép-Olaszország területén fekvő Perugiába. Az ősi etruszk városban sok a látnivaló, így azok sem unatkoznak, akik nem a csokoládéhotelben szállnak meg.

Az Etruscan Chocohotel sokféleképpen kényezteti a vendégeit, például parkolót, ingyen wifit és reptéri transzfert biztosít nekik, de természetesen nem ezek miatt a szolgáltatások miatt népszerű a szálloda. Itt is minden szoba a csokoládé jegyében van berendezve, és minden vendégnek jár az üdvözlő csokoládé csomag. A reggeli része a csokifondü, a szálloda éttermében pedig speciális, csokoládés menüsort is rendelhet a vendég, amelynek minden fogásában megtalálható a csokoládé. Aki nem itt száll meg, az pedig azzal vigasztalhatja magát, hogy a szálloda speciális csokoládéüzletében televásárolja magát különböző csokoládékülönlegességekkel és a hatalmas választékban kapható csokis kiegészítőkkel. Egy kétszemélyes szoba ára éjszakánként 55 és 90 euró között van.

3. The Hotel, Saint Lucia, Nyugat India

Ebben a már nevében is kinyilatkoztatást hordozó boutique szállodában nem fürösztik a vendéget csokoládéban, cserébe viszont Anglia egyik legismertebb csokoládékészítőjének saját kakaóültetvényén található. A Hotel Chocolat eredetileg nem egy szálloda, hanem egy cég neve. A két alapító 15 évvel ezelőtt határozott úgy, hogy meghonosítja Angliában a minőségi csokoládék kultúráját. A vállalkozás hamar sikeres lett, az első boltot egyre több követte, és mára világszerte ismert üzletlánccá nőtte ki magát.

A cég növekvő kakaóbab igényének ellátásához saját ültetvényt vásároltak, ez volt a nyugat-indiai Saint Lucia szigeten lévő Rabot Estate, ahol a szálloda is van. A The Hotel valódi luxusszálló a csokoládénak dedikálva: a szervezett programok egyike például, hogy a vendégek élőben tekinthetik meg a kakaóbab feldolgozásának folyamatát, az ültetvénytől a zsákig.

Az étteremben egészen különleges menüsort kínálnak, kizárólag kakaó és csokoládévonatkozású ételkülönlegességekből. Például kakaóbabos gazpacho-t, fehér csokoládés citrus-salátát, vagy tonhalat, kakaós-zöldfűszeres pestóval. A főszezonban egy kétszemélyes szoba ára éjszakánként 495 dollár, (kb. 139 000 Ft).

Saint Lucia szigetére egyébként annak is érdemes ellátogatnia, akinek nem futja a luxushotelre. Igazi, fehér homokos, katalógus-illusztráció kinézetű sziget, fő termékei a cukornád, (és ennek folyományaként a rum) a banán, a kókuszdió, a kakaóbab és a citrusfélék. Akinek még ezzel sem csináltam kedvet, annak elmondom, hogy ezen a szigeten a legnagyobb az egy főre eső Nobel-díjasok száma (azaz 2/160 000). Sir Arthur Lewis 1979-ben kapott közgazdasági, Derek Walcott pedig 1992-ben irodalmi Nobel-díjat. Külön érdekesség, hogy mindkét úriember január 23-án született, igaz, különböző években.

Ezek után csokira vágysz? Itt találod csokis receptjeinket >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss