Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Visszatér a boltzár: megváltozik az üzletek nyitvatartása

Az október 23-ai forradalom emléknapján zárva voltak a boltok, és nem lesz ez másként november elsején, azaz mindenszentekkor sem. Mutatjuk, hogyan lesznek nyitva a boltok.

November 1-je, azaz mindenszentek munkaszüneti nap. November elseje 2023-ban szerdára esik, így a hét közepén szinte az összes bevásárlóközpont és üzlet zárva tart majd. A mindenszentekkel ellentétben, a közvetlenül utána következő halottak napja már nem munkaszüneti nap, ezért november 2-án a boltok a megszokott nyitvatartás mellett várják a vásárlókat.

Az üzletek ünnepi nyitvatartását törvény szabályozza, de vannak olyan boltok, melyekben munkaszüneti napon is vásárolhatunk. A nyitvatartás azonban üzletenként eltérhet, ezért nézzük meg még az ünnep előtt, hogy a mi boltunk nyitva lesz-e. A diszkontok, hiper- és szupermarketek, tehát az Aldi, a Lidl, a Penny, a Tesco, a Spar és a Metro jellemzően zárva lesznek november 1-jén, de egy-két hely még mindenszentekkor is várhatja a vevőket.

Amik biztosan nem zárnak be:

  • a benzinkutak,
  • az ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak,
  • az önálló virágboltok,
  • az újságosok,
  • az édességboltok,
  • a vendéglátó- és szórakozóhelyek,
  • a kisebb, boltok, trafikok, ahol a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögé.

A benzinkutaknál működő üzletek (pl. Spar, Tesco, Fresh Corner) is nyitva lehetnek, ahogy az éjjel-nappali boltok sem zárnak be ünnepeken.

Október végén óraátállítás

Menthetetlenül közeledik a tél és már az ősz sem mindig kellemes és napos. Hamarosan pedig hamarabb fog sötétedni, ugyanis október 29-én, vasárnap hajnali 3 óráról 2 órára állítjuk vissza az órát és elkezdődik a téli időszámítás. Ugyan többet aludhatunk, de cserébe hamarabb lesz sötét. Az óraátállítás megviseli az idősek és a kicsik szervezetét is, de lehet ellene védekezni!

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss