Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hogyan készítsük fel a gyerekeket az óraátállításra?

default user icon
MME
Vannak, akik alig várják a téli időszámítás kezdetét, hiszen így „kapnak” egy plusz órát, amit lustálkodással tölthetnek. Ám a kisgyermekes szülők inkább rettegnek, hiszen felborulhat a megszokott napi rutin, és a nyűglődés akár napokig is tarthat.

Az őszi időszak a gyerekes családok életébe is számos izgalmas és jó dolgot hoz: lehet az avarban sétálni, gesztenyét gyűjteni és persze töklámpást faragni. Az óraátállítás azonban nem mindenkinek felhőtlen öröm: a korán kelő gyerekek okozhatnak a szüleiknek – és önmaguknak – néhány kellemetlen percet. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen folyamatok játszódnak le ilyenkor, egy kis tervezéssel megkönnyíthetjük a családunk számára az átmenetet.

Az óraátállítás egészségügyi hatása hasonló egy kisebb jetlaghez. Vannak, akik szerint egy napra van szükség ahhoz, hogy megszokjuk a változást, de ez egyénenként változó, így akár 1-2 hét is lehet, amíg a belső és a külső óra összhangba kerül. Nincs ez másként a gyerekeknél sem.

korán kelés óraállítás nélkül is

Azok, akiknek nincsenek vagy már nagyok a gyerekei, és/vagy nem dolgoznak éjszakai műszakban október 28-án, szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen nyernek egy plusz órát. Ám a kisgyermekesnek az óra visszaállítása keményebb dió. A gyerekek ugyanis hajlamosak korábban kelni, mint ahogy a szüleik szeretnének – egy jellemzően este 8-tól reggel 6-ig alvó gyerek ilyenkor már hajnal 5 órakor fent kukorékolhat… Az alvási időszak ugyanis nem mozdult, csak az óra.

Bár kevés kutatás folyik a témában, a tapasztalat azt mutatja, hogy különösen azok a gyermekek szenvednek az óraátállítástól, akik valamilyen fejlődési problémával élnek, például autisták. Hasonlóképpen nehéz helyzetben vannak azok, akik eleve alvási gondokkal küzdenek. Jó hír viszont, hogy normál esetben, tehát egy egészséges kisgyermekkel az óraállításból adódó nehézségeket viszonylag könnyű orvosolni.

felkészülés az óra visszaállítására

A vasárnap hajnali óraállításra kezdjünk meg már szerdán készülni: ha a gyerek 20 órától aludna, húzzuk el a fektetést 20:30-ig, és ébresszük fel reggel 6:30-kor. Az óraállítás után térjünk vissza a 20 órás fektetéshez, de természetesen már az új óra szerint. (Felnőttként pedig úgy segíthetünk magunkon, hogy a visszaállítás utáni első éjszaka is ragaszkodunk a szokásos lefekvési időnkhöz még akkor is, ha a testünk érzi, hogy egy órával korábban vagyunk a megszokotthoz képest.)

A kamaszok és a téli időszámítás kezdete

A kisgyerekekkel ellentétben a tinédzserek hajlamosak késő estig fennmaradni, és alig lehet őket felkelteni reggel. Számukra ez a plusz óra, amit szombatról vasárnapra kapunk, igazi ajándék. Ennek ellenére alvással foglalkozó szakemberek azt tanácsolják, hogy az óraátállítás másnapján feküdjenek le ők is egy kicsit korábban a megszokottnál. (Tehát ha a nyári időszámítás szerint 22:30-kor sikerült elaludni, akkor most itt a lehetőség, hogy a fiatal átszokjon a 21:30-as lefekvésre.) Ha ugyanis még későbbre tolódik a lefekvés, akkor szülő legyen a talpán, aki reggel felkelti a kamaszt.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek