Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zserbó (eredeti recept szerint tortaformában sütve)

75 perc
egyszerű
átlagos
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a hideg vajat, és elkezdjük összemorzsolni a masszát. Amikor morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, a közepébe egy mélyedést vájunk, amibe beleöntjük a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha összeállt, három egyenlő részre osztjuk, majd cipóvá formázzuk.
  2. Lisztezett felületen kinyújtjuk az egyik tésztacipót, majd belehelyezzük az előzőleg vajjal kikent, és liszttel megszórt tortaformába.
  3. A diót összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a lekvárt, és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát is. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a cukros-dióhoz. Ezután a töltelék felét a formában lévő tészta tetejére kanalazzuk.
  4. A másik tésztacipót szintén kinyújtjuk, majd a diós töltelék tetejére helyezzük. A maradék tölteléket ezután szintén a tésztára kanalazzuk. A harmadik tésztacipót is kinyújtjuk, majd a töltelék tetejére helyezzük. Tenyérrel kicsit lenyomkodjuk, majd villával néhány helyen megszúrjuk, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon. Végül vékonyan lekenjük a tésztát tejjel.
  5. A tortát előmelegített sütőbe helyezzük, és közepes hőmérsékleten addig sütjük míg a teteje szép aranybarnára sül. (Én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem). A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A csokoládét felolvasztjuk, gőzfürdő fölött, majd rácsorgatjuk a teljesen kihűlt torta tetejére. Egy spatula segítségével egyenletesen elsimítjuk, majd hagyjuk teljesen megdermedni.
  7. Tálalás előtt, éles késsel, ízlés szerint felzeleteljük a tortát, és úgy kínáljuk!

    KLASSZIKUS, MÉZES ÉS VILLÁMGYORS: 10 ZSENIÁLIS VARIÁCIÓ ZSERBÓRA! >>> 

    8+1 JÓ TANÁCS A TÖKÉLETES KARÁCSONYI ZSERBÓHOZ >>>

Megjegyzés

Az eredeti Zserbó recept kissé eltér az általunk hagyományosnak mondott, és sütött recepttől, de mindegyik fiom. Én most az eredeti receptet , tortaformában sütöttem meg, és mindenkinek bátran merem ajánlani. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss