Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vörös szemek, orrfolyás és tüsszögés: túlélési tippek parlagfű allergiához

default user icon
MME
Az allergiásoknak nem a kedvenc hónapja az augusztus, hiszen ekkor kezdődik például a parlagfű szezonja, ami igen súlyos tüneteket is okozhat. Ha szeretnénk elkerülni, hogy a nyár egyik legszebb része valóságos küzdelem legyen, akkor jobb, ha már most elkezdünk felkészülni. Hiszen, ha időben lépünk, akkor enyhíthetjük a különböző problémákat.

A parlagfű pollenkoncentrációja a jövő hét folyamán több helyen is elérheti a tüneteket okozó közepes, néhol magas szintet, így a pollenre érzékenyek már számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére. Idén a parlagfű tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban veszi kezdetét, ekkor már országszerte tüneteket okozhat a virágpora. Harcolj ellene te is, amihez az alábbi tippeket sem árt alkalmaznod - írja a Fanny.

Csináljunk egy tisztító kúrát

Még pont időben vagyunk, hogy belekezdjünk egy alapos méregtelenítésbe. Észre sem vesszük, de a hétköznapok során az ételek, italok, kozmetikumok és minden más miatt szervezetünkben halmozódnak a nehézfémek, amik miatt az allergiás tüneteink is sokkal erőteljesebbek. Ha rendszeresen méregtelenít, akkor előfordulhat, hogy nem csak a panaszok enyhülnek, hanem akár meg is szűnhet az érzékenység.

Ne kombináljuk más gyógyszerrel

Amennyiben van már egy jól bevált allergia gyógyszerünk, akkor szerencsések vagyunk. Viszont, ha nem tudjuk még, hogy mi a számunkra megfelelő, akkor sajnos kísérletezgetnünk kell, melyik válik be a legjobban. A gyógyszereket sose keverjük, mielőtt váltanánk, mindig várjuk meg, hogy kiürüljön a szervezetünkből! Orr- és szemcseppel kiegészíthetjük a kúrát, de ezekből is inkább csak a vény nélkül kaphatóakat keressük. Előfordulhat, hogy pár pirula után nem érzünk még változást, de ilyenkor ne kezdjünk el emelni az adagon, csak annyit vegyünk be, amennyit a tájékoztató előír.

Cseréljük le az ágyneműt

Az ágyneműt javasolt legalább havonta egyszer lecserélni. Az allergiaszezon alatt viszont érdemes inkább hetente egyszer megtenni ezt. A pollenek ugyanis bőrünkön is megtapadnak, ami alváskor átkerül az ágyneműnkre is, így még inkább irritálhatja a nyálkahártyánkat. Csalogató, hogy kihasználjuk a friss levegőt és meleg napsugarakat a szárításhoz, de ha nem bírjuk a parlagfüvet, akkor ilyenkor inkább hagyjuk a szárítót a lakásban.

Tüntessük el a tincsekbő

A hajunkon ugyanúgy megragadnak a pollenek, mint a bőrünkön, ezért célszerű azt is sűrűbb időközönként megmosni. Az is elegendő, ha zuhanyzáskor bevizezzük, ugyanis a mindennapi samponos és balzsamos mosástól gyorsabban kezdhet el zsírosodni a hajunk.

Az állat szőre is felfogja

A hajunkhoz hasonlóan a háziállatok szőrébe is belekerül az allergiát okozó növénypor és pollen. A meleg miatt amúgy is érdemes őket vizezni és lenyírni a szőrüket, de az allergiaszezonban ez nekünk is jót tesz. Hetente legalább egyszer érdemes megfürdetni őket.

A takarítás sem maradhat el

A levegőben szálldosó allergének a szellőztetés közben is pillanatok alatt bekerülnek a lakásba, ezért van az, hogy otthon, a zárt ablakok mögött is produkáljuk a tüneteket. Sajnos gyakoribbá kell tennünk a porszívózást és a felmosást. Illetve, amint hazaérünk, célszerű egyből lecserélni a napközben viselt ruhánkat otthoni öltözetre.

Ezeket ne együk ilyenkor

Kevés parlagfű allergiás tudja, hogy ennél a típusú érzékenységnél fokozottabban fent áll a keresztallergia veszélye. Ez azt jelenti, hogy vannak bizonyos ételek, amelyeknek a kémiai összetétele szervezetünket a parlagfűre emlékezeteit, ezért ezek elfogyasztásakor is reakcióba lép a szervezetünk és fokozódnak a tüneteink. Ha allergiások vagyunk, akkor például kerüljük az olyan tipikus nyári finomságokat, mint a görögdinnye és a barack.

Minden nap egy bögrével

Súlyos allergia esetén próbáljuk ki, hogy minden reggelt egy bögre csalánteával indítunk. Nem kell bele se cukor, se méz. Ez a gyógynövény csökkenti az allergiás gyulladást és a hisztaminszintet. Amennyiben nem szeretjük a tea ízét, akkor akár az ebédbe is beilleszthetjük.

Az ananász a fő forrása

Az ananász nemcsak finom, de az egyik legfőbb forrása a bromelain enzimnek, ami számos jótékony hatással van a testünkre. Allergiás tünetek enyhítésére is hatékony lehet, ugyanis csökkenti a gyulladást szervezetben, de legjobb a megelőzésre. Ha nem rajongunk az ananászért, akkor étrendkiegészítők formájában is megvásárolhatjuk.

Szoktassuk hozzá a szervezetet

Egyre népszerűbb allergiás kezelés az immunterápia, ami segít a megelőzésben, illetve a tüneteket is képes tartósan enyhíteni. A lényege, hogy az immunrendszert fokozatosan hozzászoktatják az allergénekhez, így a a testünk nem fog rájuk reagálni, és megszűnnek a panaszok. Érdemes egy ilyen kezelésbe belevágni, de az tudnunk kell, hogy a teljes időtartama 3-5 év.

Lélegezzünk mélyeket

Az allergiás panaszokon sokat segíthet, ha pár percre beülünk a szaunába vagy a sókamrába, ezek ugyanis tisztítják a légutakat. De otthon is bevethetünk egy egyszerű gőzölést vagy iktassunk be egy sós inhalálást. Ehhez egy üvegtálba öntsünk 2 kg kősót, töltsük fel vízzel, és hagyjuk párologni. Tegyük a tálkát minél közelebb, másfél méteren belüli távolságba, egészen a fejünk magasságába.

Tüntessük el a nyomát is

A törvény kötelez minket, hogy földünkön, kertünkben kiirtsuk a parlagfüvet, amennyiben ezt elhalasztjuk komoly pénzbüntetést is kiszabhat ránk a hatóság. Egy nagyon kártékony gyomnövényről van szó, amit legjobb, ha kemény módszerekkel száműzünk. Ha nincs kisgyerek vagy kutya a kertben, akkor használjunk bátran vegyszeres megoldást, ha pedig van, akkor sajnos az a leghatékonyabb a kézzel kihúzzuk, lekaszáljuk.

Menjünk el az orvoshoz

Sajnos egyre kevesebben veszik komolyan, pedig az allergia nem játék. Ráadásul sokkal hatékonyabban kezelhetjük, ha tudjuk, hogy mire is vagyunk érzékenyek. Az orvos akár erősebb gyógyszereket is felírhat, amik eredményesebbek, mint amit mi választunk ki a patikában.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss