Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme egy ünnepi klasszikus: vaníliakrémes kosárkák a nagyi konyhájából

default user icon
MME
Ha egy igazi nagyi-klasszikussal lepnénk meg a családot húsvétkor, ez a vaníliakrémmel töltött kosárka tökéletes választás! Ezzel a recepttel garantált a siker: többszörösen kipróbált, elronthatatlan változat!

A kosárka igazi békebeli sütemény, amit többnyire a vasárnap déutáni családi ebédek után, vagy uzsonnaidőben, a kávé mellé szervíroztak a nagyinál, de ugyanígy elmaradhatalan eleme volt ünnepekkor aprósütemény arzenálnak is. Elő hát a kosárka-formával, készítsük el húsvétra ezt a mennyei,  vaníliakrémmel töltött változatot! Nincsenek kosárkaformáid? Semi pánik!Ha van van muffintepsid, a célnak az is tökéletesen megfelel!


hozzávalók a Vaníliakrémes kosárkához:

Hozzávalók (10 darabhoz):

A tésztához:

  • 13 dkg liszt
  • 1 mk sütőpor
  • 3 dkg porcukor
  • 1 db L-es tojás sárgája
  • 8 dkg vaj
  • vaj és liszt a formák előkészítéséhez

A vaníliakrémhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 7 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj

A csokicsíkokhoz:

  • 5 dkg étcsokoládé

Elkészítése: 

  1. A tésztához összekeverjük a lisztet, a sütőport és a porcukrot.
  2. Hozzáadjuk a tojássárgájákat és a vajat, rugalmas tésztává gyúrjuk.
  3. Átlátszó fóliába csomagoljuk, és fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.
  4. Közben elkészítjük a krémet. A vaníliás pudingport megfőzzük a tejben.
  5. Átlátszó fóliával letakarjuk, és így hagyjuk kihűlni.
  6. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd robotgéppel összedolgozzuk a hideg vaníliás pudinggal.
  7. A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és 7 cm átmérőjű körlapokat vágunk ki belőle.
  8. A kis kosárkaformákat kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel.
  9. Belenyomkodjuk szépen a tésztákat. Kés hegyével megszurkáljuk, és 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Rácson kihűtjük.
  10. Összeállítás: a vaníliás krémet habzsákba tesszük, megtöltjük vele a kosárkákat. Betesszük a hűtőszekrénybe.
  11. A mázhoz gőz felett megolvasztjuk az apróra vágott csokit, és becsíkozzuk vele a kosárkák tetejét. 

Előkészítés: 70 perc
Sütés: 20 perc

Ezek is érdekelhetnek

Friss