Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Úri huncutságok: luxusételek aranyáron

default user icon
MME
Melyek a legdrágább alapanyagok a világon? Milyen fogások a legköltségesebbek, akad-e, aki kóstolta, és van-e egyáltalán értelme a pazarlóan drága luxusnak?

Aki szeret jókat enni-inni, biztosan töprengett már azon, milyen lenne kipróbálni a legfényűzőbb alapanyagokat vagy a világ legdrágább fogásait. Nyilván akad, aki ki is próbálta, és persze nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb, de szórakozásnak nem utolsó, ha hüledezünk egy kicsit azon, miket és mennyiért esznek-vesznek a leggazdagabbak.

A legdrágább alapanyagok

Ha a legköltségesebb alapanyagok nyomába eredünk, nem árt a föld alatt kezdeni a kutatást. A világ egyik kiugróan magas áron értékesített luxusalapanyaga az ínyenc ritkaságnak számító fehér szarvasgomba egy különleges olasz példánya volt a Piemont tartománybéli Alba régióból. A különleges, mással össze nem hasonlítható aromájú szarvasgombák köztudomásúlag nem szaporíthatók mesterséges körülmények között, a föld alatt kell őket fellelni, amelyhez régen sertések, ma már inkább kutyák segítségét veszik igénybe a szarvasgomba-vadászok. 

Miért ilyen drága a szaravasgomba?

Kevés helyen terem szarvasgomba, ezért is olyan drága, Alba pedig a világ legnevezetesebb szarvasgomba-lelőhelye. Az innen származó fehér, rövid ideig eltartható típus igazi gyöngyszemnek számít még a tehetős ínyencek körében is. Ennek egy különlegesen nagyra nőtt, 1,5 kg-os példánya nem is olyan régen több mint 160 000 amerikai dollárért (csak a miheztartás végett: kb. 35 millió forintnak megfelelő összegért) talált gazdára. Ha ebből nem is ehet akárki, a szarvasgombát azért mindenképp érdemes megkóstolnia minden ínyencnek – akár a már elérhető áron beszerezhető szarvasgombás készítmények vagy épp ízesített olívaolaj formájában is.

Igazi ritkaság a matsutake!

A luxusalapanyagok világranglistáján egy másik különleges, nálunk ismeretlen gomba is előkelő helyen szerepel. A legdrágább és legritkább élelmiszerek között tartják számon a matsutake gombát. Igaz, hogy nem csupán Japánban terem, minden bizonnyal onnan származik, hisz japán néven terjedt el világszerte, és ott is a legnagyobb a kereslet iránta – az igen-igen tehetősek körében. Nevében a matsu fenyőt jelent, utalva arra a vörös fenyőre, amelynek lehullott levelei alatt nagy-nagy szerencsével megtalálhatók (a take annyit tesz: gomba) példányai. Úgy tartják, Japánban is kevesebb, mint 1000 tonna terem belőle még egy jó évjáratban is, kilójáért pedig úgy 250 000 Ft körüli összeget kérnek. Ez a különleges aromájú gomba része lehet a miso levesnek, vagy tálalják rizs mellé is luxuséttermekben, és nyilván rajongói őriznek titkos matsutake-recepteket is.

 Nem kell mindig...

Ha pedig már a luxusélelmiszerek nyomába eredtünk, akkor a kaviár tagadhatatlanul az egyik legreprezentatívabb darabja a kollekciónak – nem véletlenül kapta a fekete arany nevet a gasztronómiában. Kaviárból is sokféle létezik – nálunk is többfélét kínálnak az elegánsabb üzletek. A tokhal-ikrából nyert fekete kaviárból vannak megfizethetők is, az apró szeműekkel kis üvegekben vagy fémdobozokban minden nagyobb élelmiszer-áruházban találkozhatunk, érdemes megkóstolni, de a vörös színű kicsit drágább lazackaviár sem számít ma már elérhetetlen különlegességnek, jóllehet szigorúan értelmezve a vörös kaviár nem is igazi kaviár.

A fekete az igazi

A kaviár ugyanis fekete - vagy majdnem fehér. Igazi luxuscikk ezen belül is a gasztronómia fekete gyémántja: a beluga. Igencsak költséges úri huncutság. A beluga kaviár tulajdonképp a nálunk is honos tokhalfélék családjába tartozó viza (tudományos nevén: Huso huso) ikrája. A legjobb minőségűek azonban főként a Kaszpi-tengerben, a Fekete-tengerben és az Északi-tengerben élő fajok tojásai – merthogy a kaviár szó szerint tojást jelent. Jóllehet a köztudatban a beluga kaviár számít a legdrágábbnak és persze a legízletesebbnek is, ez is csak gyűjtőnév – lehet még fokozni a luxust és az élvezeteket! Az igazi profi kaviár-kereskedők a méretük és áruk alapján osztályozzák ugyanis a belugákat.

A Royal black

A legolcsóbb a Royal black kaviár névre hallgató, mintegy 1,5 mm átmérőjű mélyfekete beluga kaviár, a legdrágább pedig a 3-3,5 mm átmérőt elérő perzsa Almas kaviár, amit perzsa gyémántnak is hívnak, és valójában egy albínó tokhal ikrája. Ez utóbbit a világ egyetlen üzletében kínálják illő csomagolásban, egy szerény, 24 karátos aranydobozban, Londonban, a Picadillyn található Caviar House & Prunierben. Egy kilónyi ebből úgy 9,5 millió forintot kóstál.

Az öreg jobb

A kaviárszakértő ínyencek azt is tudják, hogy összefüggés van a beluga kaviárt adó tokhal életkora és a kaviár minősége között: minél öregebb a hal, annál értékesebb és világosabb a kaviárja, különlegesebb az aromája. Ez persze a kaviárszemek átmérőjének növekedésével is együtt jár. Míg a Royal black kb. 18-20 éves, de 20 évnél semmiképp sem idősebb tokhalból, a milliárdosok csemegéje, az Almas a 60-80, sőt akár 100 esztendőt is megélt tekintélyes fehér példányoktól származik. Úgy hírlik, ez utóbbi íze egészen különleges, szinte tejszínesen krémes.

pezsgőzzünk!

Ha pedig megleltük a legínyencebb kaviárt, csakis osztályon felüli pezsgő dukál hozzá! A pezsgő, vagyis champagne elnevezés a legjobb palackokat illeti, amelyek nedűje a Champagne régióban termett szőlők legjavát tartalmazza. Nem meglepő, hogy a napjainkban legdrágábbként számon tartott pezsgők között is előkelő helyen szerepelnek azok a Dom Perignon palackok, amelyek vagy életkoruk, vagy egyéb különlegességük miatt igen nagy érdeklődésre tartanak számot a világ leggazdagabbjai körében. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a majdnem legmagasabb áron kínált pezsgő nem is a legrégebbi, azonban kétségkívül a világ legismertebb királyi családjához köthető. A Moët & Chandon pezsgőgyár ugyanis 1981-ben Charles herceg és Diana Spencer királyi frigyét egy különleges pezsgővel kívánta emlékezetessé tenni. A ’Charles & Diana 1981’ néven korlátozott számban forgalomba került pezsgő valójában egy 1961-es Dom Perignon. Nem akármilyen évjárat! Ez volt ugyanis Lady Di születési éve – ezt a pezsgőt kortyolták a meghívottak az esküvőn. Az exkluzív palack mai ára közel 1 millió Ft, és alig van már belőle.

a 400 milliós ital

Számos legenda kering zátonyra futott hajók rakományából előkerült réges-régi pezsgőkről, borokról, konyakokról, amelyek árverésen találnak vagy találtak gazdára – arról nem szól a fáma, milyen is volt a zamatuk. Mindezek mellett nyilván az árat a hírverés, no meg egyfajta életérzés illúziója, a luxus íze is jelentősen befolyásolja. Ezek után nincs mit csodálkozni azon sem, hogy a legdrágábban jegyzett egy exkluzív palackozású Goût de Diamands - Taste of Diamonds néven forgalmazott, a palackon valódi gyémántot tartalmazó, Superman által inspirált dizájn szerint megtervezett, igencsak limitált szériájú pezsgő, amiért 1,2 millió angol fontot kérnek. Nem tévedés, ez közel 400 millió Ft!

Az elérhető luxuspezsgők

Vannak persze elérhető árú luxusmárkák is a pezsgők piacán, hisz egy 7,5 dl-es jóféle Moet & Chandon Imperial Brut vagy Veuve Clicquot Ponsardin már elérhető áron is hazavihető bármely nagyobb pezsgőválasztékkal rendelkező hazai nagyáruház polcáról. Persze egy pezsgős-kaviáros kétszemélyes este megúszható ennek a töredékéből is, no de akkor hol maradnak a luxusálmok?

A legdrágább steak

Ha pedig tovább álmodozunk és kutakodunk a luxusélelmiszerek piacán, a legdrágább húsféle sem maradhat ki a kosarunkból. Ha a legköltségesebb és legexkluzívabb steaket akarjuk elkészíteni, ehhez csakis egy japán szigeten, különleges körülmények között tartott marha húsát szabad választani. A kobei marhát wagyu marhaként említik világszerte, és különlegességét tekintve a perzsa kaviárral vagy a fehér szarvasgombával, no meg a hízott libamájjal azonos megítélés alá esik. Ezeket a marhákat naponta masszírozzák, rizsborral locsolgatják, sőt állítólag még sörrel is itatgatják – meleg napokon nyilván több korsónyit legurítanak a derék marhák, hogy étvágyuk egészséges legyen. Máig nem lehet pontosan tudni, hogy mindez a legenda része vagy valóság.

Érzed a különbséget!

Az igazi wagyu marhák (mert természetesen hamisítványok is akadnak szép számmal) húsa valóban különleges. Szakértők szerint a leglágyabb (libamáj omlósságú) és legzamatosabb hús a világon, köszönhetően a különleges márványozottságnak. Ha már itt tartunk, wagyu marhát tenyésztenek itthon is, Pécs mellett, egy valamire való hátszínszelethez ebből már 5000 Ft körüli áron hozzájuthatunk, a luxus ínyencek azonban csakis a Kobéban tenyésztett méregdrága wagyu húsát tekintik igazinak.

Csirke kilencezerért?

Aki pedig a szárnyasok között keresné a luxust, a libamáj kihagyhatatlan választás, amiből a hazai az egyik legjobb a világon, és már 8-9000 forintért hozzá lehet jutni kilónként. Egy ínyencet nem minden esetben foglalkoztat, milyen áron is lesz a hízott a libamáj olyan rezgősen halovány, olyan omlósan krémes, hogy párját ritkítja – akit meg igen, libamájból válassza a pecsenyelibamájat, ami szintén kiváló.

Tengeri finomságok

Hosszan lehetne persze még folytatni a költséges alapanyagok sorát a természetes vizek olyan ajándékaival, mint a minőségi vadlazac és más értékes halfajták, a rákokhoz tartozó homár, esetleg a languszta, a kagylók királynőjének is nevezett Szent Jakab-kagyló vagy épp az osztriga. Arról sem szabad persze elfeledkezni, hogy a néhány éve még igazi világínyencségnek számító cápauszony-levesnek mára végleg befellegzett, nem kis mértékben köszönhetően az állatvédők és a kormányok hatékony együttműködésének. Magára valamit is adó luxusínyenc ilyesmit már meg sem kíván!

Vagyont érő gyümölcsök

Nem úgy egy kis valódi vagyonokért beszerezhető gyümölcsöt! No nem egzotikus gyümölcsre kell itt gondolni, hisz azok többségét bárki megkóstolhatja anélkül, hogy krőzus lenne. Bármilyen meglepő, az egyik legborsosabb áron kínált gyümölcs egy sárgadinnyefajta. Azon már végképp senki sem rendül meg, hogy ez is Japánból, Hokkaidóról származik. A Yubari dinnye egy különösen édes, sárga gyümölcshúsú dinnye – igazi ínyencek szerint a tökéletes Yubari szabályos gömb alakú. Japánban nem ritkán tartanak árveréseket is, ahol rekordáron kelnek el a szabályos példányok. Hokkaido szigetének van azonban egy másik árrekorder dinnyéje is (szintén a legborsosabb árú luxusélelmiszer-lista tagja), ez pedig a csak itt termő, szinte fekete héjú Densuke dinnye. Húsa igen hasonló a mi jó kis szezonális görögdinnyénkhez, az ára azonban össze sem mérhető vele! Japánban becses ajándéknak számít a dinnyék iránt egyébként is igen nagy érdeklődést tanúsító ország pénzemberei körében. Egy-egy jól megtermett, akár 8 kg-ot is elérő Densuke ára közel 40 000 Ft-nak megfelelő összeg is lehet. Ha jól belegondolunk, július derekán ezért az árért egy kisebb hadsereget jóllakathatnánk ha nem is fekete, de sötétzöld héjú helyi dinnyével – igaz, ez nem kerülne be a rekordok könyvébe…

Milliókat érő magok

Mindezen extrém alapanyagokkal összemérve a (nem kis mértékben) kinyerésének bonyolultsága okán kifejezetten drágán kínált fenyőmag vagy a fűszerek legdrágábbika, a kézi munkával szüretelt sáfrány szinte olcsóságnak tekinthető! Ne legyünk persze igazságtalanok, nem is kell belőlük sok egy-egy fogáshoz, és ez a luxus bárki számára elérhető lehet. Nem mondható el ez olyan luxusfogásokról, amelyek vagy a rekordok könyvébe kerültek legköltségesebbekként, vagy olyan listákat vezetnek, amelyek a világviszonylatban is kirívóan drága ételeket tartalmazzák. 

A világ legdrágább ételei

Aki nem bajlódna az alapanyagokkal, egy tekintélyes lottónyeremény összegéből vígan végigkóstolhatja a földkerekség legdrágább fogásait! Ha mondjuk egy jó kis omlettre támad gusztusa az embernek, józan ésszel fel sem tudja fogni, hogy is lehet egy ilyen egyszerű fogás Guiness-rekorder, már ami az árát illeti. Pedig csak New Yorkba kell átruccanni érte, felkeresni a Norma’s éttermet egy igazi manhattani luxusszállodában, és megrendelni az ’Elképesztően sokdolláros homárfrittatát’ – lánykori nevén: Zillion Dollar Lobster Frittata. Hogy mit tud ez az omlett? Mindenki gyorsan rejtse el az eddig frittata ügyben megszerzett ismereteit!

Először is a valóban sok-sok dollárért rendesen megágyaznak ennek a tojásételnek, méghozzá szépen rendezett sült krumplival. Aztán kerül rá 28 dkg Savruga kaviár (ennek az acélszürke, fűszeres kaviárnak a piaci ára kb. 45 000 Ft – de nem ám egy kg, hanem 10 dkg kerül ennyibe), aztán 45 dkg színtiszta homárhús – és persze tojás is, ha már frittatáról van szó. Az ára pedig potom 1000 USA dollár (kb. 220 000 Ft). Senkinek sem kell attól tartania, hogy ez a fogás helyet követelne magának a gyors- vagy tömegétkezdék kínálatában, évente ugyanis mindössze 10-12 porciót készítenek belőle. No de nem is azért találták ki, hogy mindenki ilyet reggelizzen…

Aranyat érő bagel

Ha pedig már New Yorkban járunk, vétek lenne kihagyni a bagelt. De nem ám akármilyen bagelt, olyat, ami (kis túlzással) aranyból van, nem minden sarkon árulnak! A világ egyik legexkluzívabb és minden kétséget kizáróan legdrágább bagelje ugyanis pontosan ugyanannyiba kerül, mint a frittata. Frank Tujague mesterszakács találmánya a nevezetes Alba régióbeli fehér szarvasgombával gazdagított sajtkrémmel van megkenve, rajta rizlingzselé némi goji bogyóval (nyilvánvalóan az egészség védelmében), és hogy ne csupán C-vitaminban gazdag afrodiziákum, de valódi ékszer is legyen, leheletvékony valódi aranylevelekkel meghintve kínálják. Csúcs ez a javából!

A 007-es pizza

Ha mindezek után egy gyors luxusebédre vágyunk, nem kell mást tenni, mint egy jó pizzát rendelni: a szegények nápolyi konyhájának eme remeke a 007-es királyi pizza fantázianévre hallgat. Hogy mit tartalmaz a világ legdrágább pizzája? Kitalálója, a glasgow-i születésű, olasz Domenico Crolla séf mindennel megrakta, ami luxusigényű szem-szájnak ingere: van rajta skót füstölt lazac, konyakban marinált homár, Dom Perignonban érlelt kaviár, őzmedalionok, a legfinomabb sonka, a legjobb évjáratú balzsamecet és persze a legpompásabb, ökológiai termesztésből származó paradicsommártás. Az egészet pedig 24 karátos ehető aranylemezek koronázzák. Eladó sorban lévő lányok, párkapcsolatban, házasságban élő asszonyok figyelmébe különösen ajánlott az eredettörténet is: a fantáziadús szakács ezt ugyanis egy római ügyvéd számára készítette először, aki a feleségének akart Valentin-napon valami különlegességgel kedveskedni. A Pizza Royal 007-et úgy félmillió forint körüli összegért lehet megrendelni – nehéz elképzelni, hogy égnének miatta a telefonvonalak.

A csúcs csokifagyi

Ha pedig még mindig kevés lenne a jóból, sőt a legjobbakból, nyalánkságként a szintén Guiness-rekorder desszerttel is érdemes megismerkedni. Hogy mit tekintenek ma a világ legdrágábbjának ebben a kategóriában? Egy fagyit. Nem más ez, mint Stephen Bruce csokoládéfagylalt-kreációja, egy felső-középkategóriás autó áráért (kb. 5,5 millió forintnak megfelelő összegért) kínált különlegesség. A 2007-es kreáció eredetije a világ 14 legjobb minőségű kakaójának keverékéből készült, ehető aranyfóliával bélelt fagylaltkehelyben kínálták, szarvasgomba- és aranyreszelékkel meghintve. A kehely is igazi ékszer: 18 karátos aranybevonat és fehér gyémánt díszíti. Ezt a különlegességet fehér és csokoládé színű gyémántokkal ékesített aranykiskanállal szolgálják fel ma is, amit a desszert elfogyasztása után természetesen magával vihet a luxusínyenc.

Ennyi káprázatos és - lássuk be - mértéktelenül túlzó fogás képzeletbeli elfogyasztását követően némiképp átértékelődik a luxusfogások fogalma. Míg köznapi értelemben a friss vargányából tálalt, szarvasgomba-olajjal megcsepegtetett krémleves vagy egy gondosan elkészített lazacderék éppúgy lehet kivételes ünnepi fogás, mint egy Stroganoff-bélszín vagy épp a pirított fenyőmaggal pettyezett spárgás rizottó, a világ legköltségesebb luxusfogásai egészen más dimenziókat súrolnak. Kérdés persze, hogy jobban esik-e egy aranylemezekkel tarkított fagylalt, mint a minőségi helyi alapanyagokból készült, szezonális nyalánkság egy közeli cukrászdában? 

Valószínűleg sokkal jobban járunk, ha a virtuális kalandok végeztével őszintén értékeljük a friss és szezonális alapanyagokból készült finomságok elérhető luxusát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss