Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Focipályányi területen készül hazánkban az Erős Pista, a hungarikum fűszer

Az idén hetvenöt éves az Univer hosszú évek után vadonatúj üzembe költözött, melyet nem messze a régi gyártósoroktól, focipályányi területen húztak fel, és adtak át a nyáron.

A magyar élelmiszeripar egyik legjelentősebb vállalata, a 100%-ig magyar tulajdonban lévő Univer története egészen 1948-ig nyúlik vissza és egészen a mai napig írják. Az Univer jól ismert márkái közé tartozik a 2016-ban hungarikummá nyilvánított Erős Pista és a Piros Arany, de a boltok polcain és így a háztartások jelentős részében is megtalálhatóak a cég majonézei, ketchupjai, valamint az ételek fűszerezésére használt fokhagyma- vagy gulyáskrém.

Az Univer idén júniusban avatta fel vadonatúj üzemét, a gyárépület területe pedig akkor, mint egy focipálya. A szinte teljesen gépesített gyártósoron készülnek a különféle fűszerek, krémek és szószok, így az Erős Pista is, melyhez kapcsolódóan nemrég életre hívtak egy gasztrofesztivált is. Az Erős Pista Feszt 2023 október 13. és 14. között várta a látogatókat Kecskemét-Hetényegyházán, ahol nemcsak meg lehetett kóstolni a különféle "pistás" ételeket, de be is lehetett lesni a kulisszák mögé.

A szervezők szándéka az, hogy az Erős Pista Fesztet ezentúl minden évben megrendezik.

A világ legnagyobb Erős Pistája a bejárat

Az új üzem bejárata különleges díszítést kapott, ugyanis egy gigantikus Erős Pista-üveget formáz, ezen keresztül léphetnek be a látogatók az épületbe. A gyárban hatalmas kádakban, forró olajban sütik a hagymát a gulyáskrémhez, amit többtíz méter hosszú csöveken keresztül juttatnak el egyik tartályból a másikig, illetve így szállítják a töltő- és csomagolóképek között a különféle alapanyagokat, már kész krémeket.

Az Erős Pistához felhasznált paprikák hatalmas konténerekben érkeznek, a zöldségeket ezután átmossák, átválogatják és csak ezután kerülhet sor a feldolgozásra. Az erőspaprika-krém egyediségét az adja, hogy szemcsés, darabos, láthatóak benne a magok, a paprikadarabok. Az állagot úgy érik el, hogy úgy darálják a paprikát, mint ahogy a malmok régen a búzát őrölték a liszthez.

Gigászi paprika köszönti a gyár látogatóit

Nemcsak a bejárat, hanem a kapu előtti területen álló hatalmas szobor is különleges. A nagy paprika alkotója a Fradi-sast is készítő Szőke Gábor Miklós volt, akinek több országban is láthatóak szobrai. Az alkotás Az Erő Esszenciája nevet kapta.

A magyarok szeretik a csípőset

Az Erős Pistának létezik egy párja, az Édes Anna, mely kevésbé csípős, így a gyengébb ízek kedvelői körében népszerű, ám van egy durvább társa is Pistának, méghozzá a Haragos Pista, mely a hagyományos csípőspaprika-krémnél négyszer erősebb, így tényleg csak a keménykötésű legényeknek ajánlott.

Az Univer a nyár végén nagymintás kutatást készített mintegy 4000 ember bevonásával, melynek eredményeként kiderült, hogy nőtt a hazai lakosság körében a csípős íz népszerűsége. A válaszadók messze több, mint egyharmada (36,4%) nyilatkozott úgy, hogy a korábbiaknál jóval gyakrabban fogyaszt csípős ételt.

Borítókép: KNK PR&Média

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss