hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tökös-mákos pite

120 perc
egyszerű
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 2 ek joghurt
  • kekszmorzsa (a szóráshoz)
  • A sütőtökös töltelékhez:
  • 20 dkg sütőtök
  • 2 ek barna nádcukor
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk vaníliamag (őrölt)
  • A mákos töltelékhez:
  • 20 dkg mák
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom (héja)
  • 1,5 dl tej

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk egy robotgéppel, majd folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrénybe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
  2. A sütőtök húsát lereszeljük, és a cukorral addig pároljuk, amíg elfő a leve, majd reszelt gyömbérrel, fahéjjal és vaníliamaggal ízesítjük, végül lehűtjük. A tejet a cukrokkal felforraljuk, majd annyit öntünk a mákra, hogy sűrű maradjon. Sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját.
  3. A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felét kinyújtjuk, és egy kivajazott kiliszttel tepsibe (20x30 cm) nyomkodjuk, majd szurkáljuk meg villával. Rákenjük el a mákos, majd a tökös tölteléket, és megszórjuk kekszmorzsával a tetejét.
  4. Kinyújtjuk a megmaradt tésztát is, és a tökös rétegre borítjuk. Villával megszurkáljuk a tetejét, majd beirdaljuk keresztben és hosszában, ahogy a pitéknél szokás. Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva, kockákra vágva tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek