Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha így készíted a tükörtojást, soha többé nem folyik szét a sárgája!

default user icon
MME
A tükörtojás akkor jó, ha a fehérje mindenhol szilárd, a sárgája pedig egyben van – ez tény. Ahogy az is, hogy amilyen egyszerűen hangzik, olyan nehezen kivitelezhető, hiszen a tojássárgája roppant könnyen kihasad, és a forró serpenyőben egy pillanat alatt megsül. Ezt a bosszantó bakit kerülheted el ezzel a trükkel!

A tojásételek elkészítése többnyire borzasztó egyszerű – kivéve talán a buggyantott tojást, ami egy több lépésből álló, némi kézügyességet is igénylő feladat –, de mindegyiknél van egy apró lépés, amit ha figyelmen kívül hagysz, bizony katasztrofális is lehet a végeredmény. 

Itt van például a tükörtojás: az ember felüti a tojást, bele a leheletnyi forró zsiradékkal kikent serpenyőbe, ám ha nem vagyunk elég ügyesek, vagy nem elég friss a tojás (ami miatt elvékonyodhat a sárgája körüli hártya), bizony a héj könnyedén kiszakíthatja azt, és akkor a sárgája egyenteletesen elterülve, a fehérjével együtt szépen megszilárdul. Egyetlen apró trükkel azonban jó eséllyel megelőzheted a bajt!


Ez a trükk pedig nem más, mint hogy a tojásokat egyesével egy széles, nem túl mély csészébe vagy tálkába ütöd, és innen öntöd a serpenyőbe. Ezzel nemcsak a sárgája kiszakadását kerülheted el, de azt is, hogy aprócska héjdarab, vagy épp záptojás kerüljön az edénybe.

További tippek a tökéletes tükörtojáshoz:

  • Tükörtojás elkészítéséhez a legjobb egy öntöttvasból készült, jól kiégetett darab. (Ki ne dobd a nagyiét!) A tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyő nagy előnye, hogy egyszerűen a tányérra lehet csusszantani belőle az elkészült tükörtojást. Lehetőleg vastag aljút használj!
  • Süsd a tojást semleges ízű olajban, ha ropogósan szereted, mert az magasabb hőfokra hevíthető, mint a vaj . Az utóbbi viszont finom vajas ízt kölcsönöz. Kipróbálhatod az indiai konyha által előszeretettel alkalmazott tisztított vajat (ghít) is. Ez nem ég meg olyan könnyen sütés közben, mint a normál vaj. (Házilagos készítéséhez alacsony hőfokon, lassan olvassz fel egy nagyobb adag vajat, és közben kanállal szedd le a habját. Végül öntsd az aranysárga vajzsírt apró lyukú vagy konyhai papírtörlővel kibélelt szűrőbe, és hagyd lecsepegni egy befőttesüvegbe. Évekig eláll.)
  • Minél frissebb a tojás, annál nagyobb sanszod van, hogy a sárgája középen marad és a fehérje szabályos alakban körülöleli a serpenyőben. Légy óvatos a felütésnél: kocogtasd a tojást a serpenyő vagy a konyhapult pereméhez, majd a serpenyő felett válaszd szét a héjat, és együtt engedd a zsiradékba a fehérjét és a sárgáját.
  • Eltérő szerkezetük miatt a tyúktojás sárgája 65-68 fokon, a fehér része pedig 75-80 fokon szilárdul meg, de már 62 fokosan is fogyasztható állagú. Mi következik ebből? Erős tűzön a tojásfehérje másodpercek alatt ropogósra sül és elveszíti a fehérségét. Ilyen rövid idő alatt a sárgája nem képes átmelegedni, és folyós marad. Lassú tűzön jobban kontrollálhatod a sütési folyamatot: a tojásfehérje nem barnul meg, a -sárgája pedig ráér megszilárdulni. Közepes tűzön a tojássárgája lágy marad, miközben a fehér rész barnás pörköt kap.
  • Használj fedőt! Takard le a serpenyőt egy percre, és a forró gőzben egyenletesen átsül a fehérje, míg a sárgája lágy marad. Ha szeretnéd, hogy az is teljesen átsüljön, valamivel később vedd le a fedőt.
  • Sütőben jó sok adagot készíthetsz egyszerre hétvégi családi reggeli vagy vendégség alkalmával. Üsd a tojásokat kivajazott tűzálló tálba vagy kikent tepsibe, és süsd 175 fokon kb. 8 percig. Ezalatt a fehér rész megszilárdul, de a sárgája nem keményedik meg teljesen.
  • Mikróban tényleg villámgyors a tükörtojássütés. Egyenként üsd a tojásokat egy mikrózható csészébe, majd melegítsd 700 watton 25-30 másodpercig. Vagy enyhén olajozz be egy mikrózható tányért, és süsd ezen a tojást a legerősebb fokozaton. Ne felejtsd el kiszúrni a sárgáját, máskülönben szétrobban!
  • Muffinformában tartalmas finomságot tálalhatsz a vasárnapi reggelizőasztalra. Béleld ki a kikent formákat szeletelt baconnel, üss mindbe egy-egy tojást, és süsd a 150 fokos sütőben 15 percig. Tálaláskor sózd és borsozd meg ízlés szerint. A formákat pizzatésztával is kibélelheted.
  • Zsemlében való sütéssel megspórolhatsz egy mosogatást. Üsd a tojást a kivájt péksütemény üregébe, majd süsd a kívánt állagúra egy előmelegített partigrillben néhány perc alatt.
  • A tökélyre törekvő tükörtojás-imádók a serpenyőt sózzák meg. Tegyél kevés olajat vagy vajat a serpenyőbe, hintsd meg sóval, majd üsd rá a tojást. Az alulról sózástól nem fog leragadni, továbbá nem lesznek kis foltok a felületén a sókristályoktól. Ha nem a szépséget tartod elsődlegesnek, nyugodtan fűszerezd meg a tükörtojásodat borssal, szerecsendióval, paprikával vagy curryporral.
  • A klasszikus tükörtojás akkor van készen, ha a fehérje opálosan átsült, azonban a sárgája még tükröződik. Ekkor egy lapát segítségével vedd ki a serpenyőből. Nyúlj a sárgája alá úgy, hogy lehetőleg a teljes fehérje is rákerüljön a lapátra. Előmelegített tányéron tálald, mert gyorsan kihűl!

Ezek is érdekelhetnek

Friss