Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
Mindmegette
Az igazán szerencsések a vidéki rokonoktól kapják a tojást vagy a saját tyúkjuk tojja az igazán friss reggelinek valót. Az emberek nagy része viszont a boltban vagy a piacon veszi a tojást. Mire figyeljünk, ha bolti tojást veszünk húsvétra? Tényleg nem számít a méret?
MME
Sokan nem tudják elképzelni a reggelt kávé nélkül. Az egyetlen hátránya a félálomban vagy éppen rohanva elfogyasztott feketének, hogy látványos foltokat hagyhat a ruhán, amit nehéz eltávolítani. Ha azonban egy másik kedvelt reggeli ételt hívsz segítségül, a siker garantált!
Sok recepthez a szétválasztott tojásnak csak a sárgájára vagy csak a fehérjére van szükség. De mit tegyünk a megmaradt résszel? Semmiképp se dobjuk ki, inkább használjuk fel citromkrémben, tiramisuban, vagy éppen tojáslikőrben!
A tojás egyike a legkényesebb alapanyagoknak, és sokan nagyon is óvatosak vele. Ha egy pici furcsaságot tapasztalnak, már a kukába is dobják a feltört tojást, nehogy szalmonellával fertőzzék meg magukat vagy a családjukat.
A tükörtojás akkor jó, ha a fehérje mindenhol szilárd, a sárgája pedig egyben van – ez tény. Ahogy az is, hogy amilyen egyszerűen hangzik, olyan nehezen kivitelezhető, hiszen a tojássárgája roppant könnyen kihasad, és a forró serpenyőben egy pillanat alatt megsül. Ezt a bosszantó bakit kerülheted el ezzel a trükkel!
Biztosan ti is találkoztatok már mindkét példával. Mindenek előtt szeretnénk leszögezni, hogy a tojás ezen változataival nincs probléma, mindkét esetben fogyasztható. Ha mégis úgy gondoljátok, hogy romlott lehet, felhasználás előtt könnyedén leellenőrizhetitek frissességét. Erre is kínálunk megoldást, ám cikkünkben most elsősorban azzal foglalkozunk, hogy mi lehet az oka annak, hogy a tojássárgája néha sötétebb színű, máskor pedig világos sárga.
Török Zsuzsa
Pontosan tudod, mit kell tenni, ha az áll egy receptben, hogy „a tojássárgáját vízfürdőben kikeverjük”? Ismerd meg az alapszabályokat, és nem fog többé fejtörést okozni, hogy mennyire legyen forró a vízfürdő vagy miben, hogyan és meddig kell keverni a tojássárgáját.