Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a trükkje a mennyei puha kelt pogácsának

default user icon
MME
A hétvége sztárja lesz ez a foszlós tésztájú pogácsa, ha betartod a kelt tészta készítésének legfontosabb lépéseit. Mutatjuk a trükköt és a receptet is, érdemes mindjárt dupla adaggal készíteni belőle.

A kelt tésztás sós nassolnivalók nem mindig sikerülnek az elvárásunknak megfelelően. Előfordul, hogy lapos marad a pogácsa, vagy túl száraz lesz a tészta, a kellemetlen élesztős ízről már nem is beszélve. Hogy ezeket a hibákat elkerüld, csak néhány lépésre kell odafigyelni, és egy kis gyakorlás után a kisujjadban lesz a kelttészta-készítés tudománya.

 

Puha, foszlós kelt pogácsa

Hozzávalók:

  • ½ dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 50 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
  • 2 tk. só
  • 25 dkg vaj
  • 1 db tojás + a kenéshez
  • 20 dkg tejföl
  • reszelt sajt és magvak a tetejére

Elkészítése:

  1. Langyosra melegítjük a tejet. Beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, és megvárjuk amíg felfut.
  2. Ha van konyhai robotgépünk, használjuk azt. Ha nincs, akkor egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk benne a vajat. A közepébe egy mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a tejfölt és a felfutott élesztőt.
  3. A robotgép dagasztókarjával vagy kézzel összegyúrjuk a tésztát. Ha kézzel dolgozunk, kb. 10 percig dagasszuk. Amikor szépen összeállt a tészta, és elválik az edény falától, átrakjuk egy tálba, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és legalább két órán át kelesztjük meleg helyen.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kb. 4 cm átmérőjű pogácsákat szaggatunk belőle. A leeső részeket újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.
  5. A pogácsákat nem túl szorosan sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, és ismét hagyjuk kelni fél órán át. Ezután a tetejüket megkenjük felvert tojással, és megszórjuk reszelt sajttal vagy magvakkal.
  6. A pogácsákat 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 20 perc alatt megsütjük.

 

Így lesz tökéletes a kelt tészta

1. Futtassuk fel rendesen az élesztőt
Az élesztő segít növelni a tészta térfogatát, de csak akkor, ha az élesztőgombák kellően elszaporodnak. Ehhez fontos, hogy langyos folyadékot használjunk – ha túl meleg, a gombák elpusztulnak. Ha a folyadékhoz cukrot adunk, azzal gyorsítjuk a folyamatot, ellenben a sós tejben vagy vízben elpusztulnak az élesztőgombák. A tejbe morzsolt élesztő már 5-10 perc elteltével láthatóan elkezd felfutni, ilyenkor már hozzáadhatjuk a liszthez. Ha nem kezd habosodni a tej, és nem látjuk a buborékokat, ne is próbálkozzunk vele, ez az elegy nem segíti a tészta kelését.

2. Figyeljünk a hőmérsékletre
Ahogy a tej esetében fontos a hőmérséklet, úgy a többi hozzávalónál sem elhanyagolható. A tojást és a tejfölt vegyük ki a hűtőből a felhasználás előtt 10-15 perccel, hogy szoba-hőmérsékletűek legyenek. A kelesztést is mindenképpen meleg helyen végezzük, az élesztőgombáknak a tésztában is szükségük van a hőre. Ezért is van, hogy nyáron könnyebben kel meg a tészta, mint télen. A hidegebb évszakban tegyük a tésztát maximum 60 fokra előmelegített sütőbe.  

3. Ne spóroljunk az időn
A hőmérséklethez hasonlóan az idő is kulcsfontosságú tényező. A tészta keléséhez szükség van legalább 1 órára, de az élesztő mennyiségétől és a hőmérséklettől függően ez több is lehet. Semmiképpen se próbáljuk ezt lerövidíteni azzal, hogy az előírtnál több élesztőt használunk, mert azzal elrontjuk a tészta ízét. A formázott tészta újbóli kelesztését se sumákoljuk el, ettől lesz szép magas és igazán puha a pogácsa. Ha idő szűkében vagyunk, inkább kevert tésztás sütit süssünk.

+1 trükk

Ha a liszt egy részét teljes kiőrlésű lisztre cserélnénk, akkor sem kell több élesztő a tésztához. Ám a folyadék mennyiségét növelni kell, hogy ne legyen száraz a végeredmény, ugyanis a magasabb rosttartalmú lisztek több nedvességet szívnak magukba.

Borítókép: Vidék íze archívum

Még több ellenállhatatlan pogácsarecept >>> 

Ezek is érdekelhetnek