Érelzáródás, agyvérzés, szívinfarktus: ezek a megbetegedések mind-mind a koleszterin számlájára írhatók. Ez azonban csak félig igaz! A magas koleszterinszint nem feltétlenül veszélyes ugyanis a szívre és a keringési rendszerre, állítják a szakértők. Csak akkor okoz problémákat, ha más rizikófaktorok is társulnak hozzá, például cukorbetegség, magas vérnyomás vagy dohányzás. Az esetek többségében sajnos ez a jellemző…
Tény azonban, hogy e nélkül a zsírhoz hasonlatos anyag nélkül – amelyet a test maga állít elő – semmi sem működne. A döntő többsége például szerkezeti elemként beépül a sejtfalba és a sejtszervecskék hártyáiba, tehát a koleszterin fontos építőköve a sejtek membránjainak.
Az emberi testben két formája fordul elő: létezik jó (HDL) és rossz (LDL) koleszterin. Optimális esetben az összkoleszterin értéke 200 mg/dl a vérben – ebből az LDL 130 alatt, a HDL pedig 45 fölött kell hogy legyen. Íme néhány tipp, hogy mit tegyünk, ha a koleszterinszintünk 200 fölé kúszik!
A mediterrán étrend csodája
Vizsgálatok igazolták: ha a napos déli országokban honos táplálkozási szokások szerint állítjuk össze az étrendünket, akár 10%-kal is csökkenthetjük a rossz koleszterin szintjét. Az ideális táplálékok közé tartoznak az olívaolaj, a fokhagyma, a zöldségfélék, a saláták és a gyümölcsök, valamint a kis mennyiségű vörösbor és a hal (hetente kétszer).
Ropogtassunk diót!
Már egy maréknyi (50 g) dió is csökkenti az LDL-szintet. A dió ugyanis gazdag omega-3 zsírsavban és fitoszterinben. Ezek a növényi anyagok korlátozzák a koleszterintermelést.
Hódít a kelet!
Az egyik legjobb növényi koleszterincsökkentő a ginkó. A dél-ázsiai páfrányfenyő hatóanyagai csökkentik a rossz koleszterin mennyiségét, és fokozzák a vérellátást. A tofuban vagy a szójatejben is megtalálható szója a többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően szabályozza a koleszterinszintet.
Mindennap egy alma
A benne található rostanyag, a pektin megköti a bélben a koleszterint is tartalmazó epesavat. Hatására a máj újabb adag koleszterint von el a vérből, így annak szintje csökken.
Többször keveset
A kiegyensúlyozott működéshez minőségi és nem mennyiségi táplálékra van szüksége a szervezetnek. Ezért inkább együnk naponta ötször-hatszor, de keveset. Így a testének jut ideje arra, hogy alaposan feldolgozza az élelmet, ez pedig serkenti az emésztést. A vérzsírszint is annál alacsonyabb lesz, minél több kisebb étkezést iktat be a napirendjébe.
Kevesebb húst
Az állati eredetű élelmiszerek koleszterinszintje különösen magas. Amennyire csak lehet, csökkentsük az állati eredetű zsírok fogyasztását! Sovány marhahúst vagy csirkét ehetünk, természetesen mértékkel.