hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt edd, ne a cukrot! Természetes édesítőszerek 1.rész: a nyírfacukor

Amikor valaki diétázik - fogyási vagy gyógyulási céllal - többnyire a legnehezebb a cukrot, a süteményeket - az édes ízt elengedni. Mivel a mesterségesen előállított édesítők hosszútávon nem fogyaszthatóak kellemetlen emésztőrendszerben jelentkező mellékhatások nélkül, érdemes előnyben részesíteni a valamennyivel drágább, de természetes édesítő hatású, cukormentes szereket. Házigazdánk 3 részes cikksorozatban mutatja be a legnépszerűbbeket!

A civilizációs betegségek sokaságáért felelős a mértéktelen cukorfogyasztás. Néhány cég jó üzleti fogásként - és valószínű, hogy akkor még jó szándékkal, nem tudatosan, de cukor helyett olyan mesterséges édesítőket kezdtek piacra dobni a cukorbetegeknek és a diétázóknak, amelyek mértéktelenül fogyasztva komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. 

Szépen lassan, a megnövekedett igények miatt, az egészség jegyében megjelentek az alacsony szénhidrát tartalmú, természetes, alternatív édesítők. Olyan édesítőkről olvashatsz itt, melyeket a paleolit étrendbe is be lehet illeszteni, természetesen mindent mértékkel! 

Xilitol /Nyírfa cukor

Nagyobb mennyiségben az ipar számára a nyírfa rostjaiban található xilán-ból állítják elő innen ered a nyírcukor kifejezés. Ma már nem csak nyírfából készítik, hanem zöldségek, növények feldolgozásával is elő tudják állítani, ezt nevezik xilitolnak. 7-es glikémiás indexel bír, így a vércukorszintet nem emeli meg, cukorbetegek és fogyni vágyók is használhatják a hagyományos cukor helyett. Nincs különösebb mellékíze, könnyen meg lehet szokni. A cukoréval azonos mennyiségben kell adagolni, ami megkönnyíti a receptek átalakítását. Lúgosító hatású a gyümölcscukorral és a répacukorral szemben. Akik sok édességet fogyasztanak, azoknál a savasodás, mind az emésztőrendszerben, mind a szájban elkerülhetetlen, és ez bizony sokszor fizikai megnyilvánulásokban is jelentkezik (ízületi problémák, reflux, fogszuvasodás…). A cukrok, szénhidrátok lecserélésével számos egészségügyi probléma javulásnak indulhat.

Kinek nem javallt?

A xilitol azonban nem kedvező azok számára, akiknek valamilyen emésztőrendszeri gyulladása van, ugyanis hasi fájdalmakat okoz. Én jó indikátornak szoktam nevezni, mert sokszor egy már régóta meglevő bélgyulladás sincs feltárva, viszont a xilitol rögtön megmutatja a valóságot. Sokaknál okoz puffadást, és hasmenést is. Ez esetben kerülni kell, nem szabad erőltetni a használatát.

Termékösszetevőknél E967 jelzést keress!

Felkészül: a sztívia!

Házigazdánk további cikkeit és receptjeit itt találod! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss