Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tarack, a növénygyilkos - így szabadulj meg tőle öröke!

default user icon
MME
A tarack évről-évre megkeseríti a kertészek mindennapjait, hiszen nemcsak gyorsan terjed, de minden más növényt kipusztít a kertből. hogyan tudunk megszabadulni ettől az erőszakos gyomnövénytől.

A tarack, vagy tarackbúza már tavasztól intenzív növekedésnek indul, ezért könnyen elfojtja a még ébredező növényeket. Emellett gyökerei olyan toxikus anyagot termelnek, amelyek gátolják más növények megfelelő növekedését. A Fanny magazinnak Megyeri Szabolcs kertészmérnök mondta el, hogyan pusztíthatjuk ki a kertgyilkos gyomot.


Kapálni tilos!

Nem jó ötlet kapával nekiesni a taracknak, ugyanis ha elvágjuk a gyökereit, növekedése csak még jobban megindul. Ugyanígy nem ajánlott kézzel kihúzogatni, hiszen így is beszakíthatjuk a gyökereket.

Búcsúzzunk el a vegyszertől

Ha a növényt gyomirtóval kezeljük, és nem távolítjuk el a földből, akkor a gyökér bomlásakor fitotoxinok kiválasztása történik meg, ami károsíthatja a helyére ültetett új növényeket. Vizsgálatok azt igazolják, hogy miután a tarackbúza megsemmisült, a talaj körülbelül egy hónapig "mérgező" az új növényekre.

Mélyen ássuk fel

Az egyik lehetséges megoldás, hogy ásóvillával vagy csákánnyal 20-30 cm mélyen ásunk a tarack alá. Az ásás során bontsuk szét a talajt apróbb rögökre, és a teljes gyökérzetével együtt távolítsuk el. Ezután folyamatosan figyeljük a területet, és valahányszor megjelenik egy újabb szál tarack a földben, azonnal kapáljuk ki a hajtásokat.

Fűmag vagy gyepszőnyeg?

Az üressé vált, felásott területet beszórhatjuk fűmaggal is, de ha nem szeretnénk újabb esélyt adni a taracknak, a gyepszőnyeg jelenthet megoldást, hiszen minél sűrűbb a pázsit, annál nehezebben tud elterjedni. Ezzel már esélyesebb a kert eredeti formájának megtartása, de még ez sem az igazi, mivel itt is megjelenhet a leromló gyepben a tarack.

A mindentudó geotextil

Ha nagyon elszaporodott a tarack a kertben, radikálisabb módszerekhez kell folyamodni: távolítsuk el a talaj felső rétegét, ezután ássuk fel jó alaposan a területet. Ezután fektessünk rá geotextiliát, szórjunk erre egy réteg kőzúzalékot, vagy egyéb talajtakarót. Így biztos nem jön fel a tarack, de hátránya, hogy elbúcsúzhatunk a füves kertünktől is.

 

földet rá!

Jó ötlet lehet, ha a területen létrehozunk emelt ágyásokat, így a fél-egy méter magasságú földdel feltöltött emelt ágyáson már nem tud keresztültörni a szívós gyom. Az emelt ágyásokkal ilyenformán nyerünk valamennyi zöld felületet, és megszabadulunk az idegőrlő problémától is, amit a tarack okoz.

Fóliázzuk le!

A káros betolakodót fóliázással is ki lehet pusztítani, ilyenkor a felszínre vastag, sötét fóliát kell kifeszíteni, és várni, hogy alatta minden, köztük a tarack is kihaljon. Ez a művelet azonban sajnos azzal jár, hogy a kertünk legalább két hónapig használhatatlan és csúf lesz, a módszer ezért inkább hétvégi házaknál, nyaralóknál jöhet szóba.

Ne dobjuk a komposztba!

Az összegyűjtött tarackmaradványokat gondosan meg kell semmisíteni, ugyanis minden szárcsomóból képesek hajtást, illetve gyökeret ereszteni. Fontos, hogy még a komposztba sem szabad tenni, hiszen ott is képes feléledni, terjeszkedni.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

Friss