Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Takarékosság világnapja: 15 tipp a kiadásaid csökkentésére

default user icon
MME
Október 31-én nemcsak Halloweent ünnepeljük, hanem a Takarékosság világnapját is. Jó alkalom arra, hogy alaposabban megvizsgáljuk pénzügyi helyzetünket, és megpróbáljuk csökkenteni a felesleges kiadásainkat. Ebben segítünk néhány hasznos tanáccsal.

A Takarékossági világnapot a Takarékbankok Világszervezete hívta életre az 1924-ben, Milánóban megrendezésre került pénzügyi konferencián. A szakemberek célja az volt, hogy felhívják a lakosság figyelmét a takarékosság – beleértve az energiahatékonyságot is – fontosságára, erősítsék a felelős gazdasági gondolkodást, továbbá szerették volna tudatosítani az emberekben, hogy a pénzzel felelősség jár, amely a tudatos fogyasztásra – ezáltal a bolygónk élővilágára és erőforrásaira is – hatással van.

Az elmúlt hónapok gazdasági történései egyre több embert késztetnek arra, hogy átgondolják pénzügyi helyzetüket. Valószínűleg te is sokat töprengsz azon, hogyan tudnád csökkenteni a kiadásaidat úgy, hogy közben a megtakarításaidat is növeled. Lehet, hogy elsőre lehetetlennek tűnik a feladat, de segítünk, hogy kis lépésekkel közelebb juss céljaidhoz.

1. Készíts költségvetést!

Ha spórolni szeretnél, elengedhetetlen, hogy elkészítsd a saját költségvetésedet. Addig, amíg a kiadások nem okoznak gondot, és minden hónap végén marad pénz a számládon, nincs is gond. De ha egyre többször fordul elő, hogy egy-egy extra kiadás gondot jelent, itt az ideje, hogy leülj, és alaposan átgondold, hová is megy el a pénzed. A havi költségkeret létrehozása segít csökkenteni a kiadásokat. Jó megoldás a régi módszer: vezesd egy füzetbe a bevételeidet és a kiadásaidat, összesíts és a következő hónaptól már tervezz előre! Természetesen költségvetés-tervező alkalmazások is elérhetők már, ezek megkönnyítik a dolgodat.

2. Gondolkodj előre!

Ha úgy látod, hogy hónap végén már nem marad pénzed megtakarításokra, akkor fordítsd meg a folyamatot: először tegyél félre pénzt, majd azzal gazdálkodj, ami maradt! Nagy eséllyel a félretett pénz nem fog hiányozni, hiszen mielőtt észrevennéd, hogy a számládon van, és (akárcsak gondolatban is) számolnál vele, már át is vándorolt a megtakarítási számládra.

3. Nézd át, mire fizettél elő!

Az idő pénz, és biztosan úgy érzed, egyikből sincs elég. De muszáj, hogy legalább egy napot arra szánj az életedből, hogy átnézed, milyen szolgáltatásokat – lakásbiztosítás, tévé- és mobiltelefon előfizetés, edzőtermi klubtagság stb. – veszel igénybe és mennyiért. Tudod csökkenteni bármelyiket úgy, hogy másik szolgáltatóhoz mész, vagy esetleg le is tudsz mondani valamiről? Ha egy vagy több hónapja nem használtál egy bizonyos szolgáltatást, legyen az streaming vagy fitnesz alkalmazás, mondd le! Bármikor újraindíthatod néhány percen belül, ha meggondolod magad.

4. Készíts étkezési tervet!

A főzés során nagyon sokat pazarlunk, és túl sokat költünk feleslegesen egy-egy bevásárlás során. Az étkezés megtervezése segíthet elkerülni az ételpazarlást, és csökkentheti az impulzusvásárlások számát. Használd ki az online vásárlás kínálta lehetőségeket: átgondoltan, csak a szükséges élelmiszereket szállítasd házhoz hetente egyszer. Lehet, hogy úgy tűnik, ez luxus, és csak plusz költségekkel jár, de valójában spórolsz, hiszen több időd van a jó döntések meghozatalára. (Nem fogsz elcsábulni, és így sok pénzt takaríthatsz meg.) Az ételrendelést is gondold át: ha családi hagyomány, hogy heti egyszer pizzát rendeltek, talán megoldás lehet, ha előre elkészítettet vásárolsz és otthon sütitek meg. Esetleg szóba jöhet az is, hogy mást csináltok: mondjuk közösen főztök egy egyszerű tésztaételt azon a napon, amikor pizzát rendelnétek.

5. Csomagolj ebédet!

Tudjuk, hogy az ebédcsomagolás nem éppen forradalmi ötlet, ha a spórolásról van szó, mégis muszáj megemlítenünk, ugyanis annyira alapvető, és mégis rengetegen figyelmen kívül hagyják. Gondolj arra, hogy amit ebédre költenél a munkahelyeden, abból az összegből beülhetnél egy cukrászdába a barátnőiddel, vagy elmehetnél egy moziba. Így már mindjárt megéri az ebéd csomagolásával bajlódni, ugye? A legegyszerűbb módja egyébként annak, hogy mindennap vigyél magaddal ételt, ha előre gondoskodsz róla, és úgy főzöl vacsorát, hogy másnap elviheted a maradékot. De az otthon készített szendvics és saláta is nagyszerű választás.

6. Készítsd el saját tisztítószereidet!

Rengeteg tisztítószert használunk az otthonunkban, amelyek nemcsak a mi egészségünk szempontjából veszélyesek, hanem a bolygónk jövőjét is veszélyezteti. Gyakorlatilag ecet, citrom, szódabikarbóna és néhány csepp illóolajjal elkészítheted saját magad univerzális tisztító- és fertőtlenítőszerét.

7. Szervezz otthonra bulikat!

Valószínűleg te is szívesen mész a barátokkal italozni, bulizni, de a költségek már nagyon magasak. Ha teheted, hívd meg őket vacsorára és játékestre az otthonodba. Sokkal olcsóbb és mindenki jól fogja magát érezni. Készíthetsz egytálételeket, mártogatósokat, de az is lehet, hogy mindenki hoz egy-egy ételt. Az ilyen „bulik” személyesebbek, meghittebbek, mint egy zajos szórakozóhelyen ülni, ahol minden drága és amúgy sem tudtok beszélgetni a hangzavar miatt.

8. Főzz magadnak kávét!

Belegondoltál már, hogy mennyit költesz kávéra, kapucsínóra különböző kávézókban? Elsőre nem tűnik nagy összegnek, de ha napi kávézások összeadódnak, havi szinten komoly kiadással kell számolnod. Egyszerűbb, ha otthon készíted el a kávédat, és viszed magaddal akár a munkahelyedre is. Jó befektetés egy szuper kávégép: néhány hónap alatt kifizetődik az ára.

9. Szabadulj meg a felesleges dolgaidtól!

A jó hír az, hogy ha már elköltöttél egy csomó pénzt teljesen felesleges ruhadarabokra, konyhai gépekre, még nem késő visszaszerezni a nagy részét. Egyszerűen hirdesd meg és add el! Ami neked felesleges, másnak kincs! A felesleges vásárlást megelőzheted, ha követed a „Használd, amid van!” szabályt, azaz ne vásárolj többet, amíg fel nem használod, amid van – legyen szó ruháról, tisztítószerről, kozmetikumról.

10. Gondold át a mosási szokásaidat!

Már nem fürdesz kádban, csak zuhanyzol, ez szuper hír! De a mosással is sokat tudsz spórolni. Biztosan észrevetted, hogy az újonnan gyárott mosószerek már 20 fokon is tökéletes tisztaságot ígérnek, így teljesen felesleges magas hőfokon mosnod a ruháidat. Ha van a gépeden fél töltet, moshatsz kevesebb ruhát is, ám ha nincs, várd meg, amíg összegyűlik annyi szennyes, hogy tele legyen a gép. Szárítógép helyett pedig hagyd a levegőn megszáradni a ruhákat.

11. Igyál több vizet!

Nagyon sok pénzt költünk italokra: kávéra, szódára, gyümölcslére, üdítőkre, alkoholra stb. Az egyik legegyszerűbb módja, hogy minden nap spórolj egy kicsit, ha ezeknek az italoknak a nagy részét vízre cseréled. És nem palackozott vízről beszélünk! A legtöbb helyen a csapvíz iható, de ha jobbnak látod, szerezz be egy vízszűrő kancsót. Mivel a legtöbben közel sem iszunk annyi vizet, amennyit kellene, ez a csere nemcsak a pénztárcádnak, hanem az egészségednek is jót tesz.

12. Csökkentsd az impulzusvásárlásokat!

Ha feljegyzed a kiadásokat, máris csökkented az impulzusvásárlások számát, hiszen ki szeret szembesülni azzal, hogy november közepén megint vett egy napszemüveget? De ezen kívül is tenned kell valamit a túlköltekezés ellen. Például tilts le minden marketinglevelet, hogy ne csábulj el! Vásárlás előtt mindig tedd fel magadnak a kérdést: valóban szükségem van most erre? Ha igen, előfordulhat, hogy máshol sokkal olcsóbban juthatok hozzá? Mi másra költhetném a pénzem, amire nagyobb szükségem van, vagy ami még boldogabbá tenne?

13. Tervezz „NO SPEND” NAPOKAT!

Ma már nagyon egyszerű a vásárlás, hiszen ki sem kell tennünk a lábunkat a lakásból: elég néhány kattintás, és már el is költöttünk egy csomó pénzt. Jelölj ki egy héten két-három olyan napot, amikor nem költesz semmire. (Persze az online bevásárlókocsiba pakolhatsz, de szigorúan tilos rákattintani a küldés gombra. Ha szerencséd van, másnapra el is felejted, hogy félbehagytad a vásárlást.) Ha csak a hét bizonyos napjain vásárolsz, jobban átlátod a kiadásokat, ami segíthet a prioritások átalakításában és az érzelmi vásárlások számának csökkentésében.

14. Gyűjtsd össze az aprópénzt!

Bár egyre több helyen kártyával fizetünk, azért a készpénz sem tűnt el teljesen. Az fémpénzeket, amik nálad is nagy eséllyel szanaszét hevernek a lakásban, gyűjtsd össze egy üvegben! Meg fogsz lepődni, mennyit gyűjtesz össze egy év alatt.

15. Légy közösségi ember!

A környezetünkben több erőforrás áll rendelkezésünkre, mint gondolnánk. Törekedj arra, hogy jobban megismerd a lakóhelyedhez közeli szolgáltatásokat: a könyvtárakat, a szülői csoportokat, az ingyenes koncerteket, a szabadtéri mozikat, a közös hobbi által kialakult köröket.

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss