A töltött tojás kitűnő vendégváró falat, de saját magunk kényeztetésére is elkészíthetjük, kiváltképp ünnepi alkalmakkor. Ezúttal a húsvéthoz leginkább passzoló töltelékkel, sonkahabbal dobtuk fel a klasszikus receptet.
Sonkahabbal töltött tojás
Hozzávalók (16 darabhoz):
- 5 dkg vaj
- 2 ek. olívaolaj
- 2 ek. liszt
- 1,5 dl tej
- 8 db keményre főtt tojás
- 20 dkg főtt, füstölt sonka
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítése:
- Megolvasztjuk a vajat egy lábasban a két evőkanál olívaolajjal együtt. Rászórjuk a lisztet, kicsit megfuttatjuk, majd felöntjük a tejjel, és sűrűre főzzük. Félretesszük, hagyjuk kihűlni.
- A főtt tojásokat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk. Kikanalazzuk a sárgájákat, és hozzákeverjük a kihűlt vajas alaphoz. Rászórjuk az apró kockákra vágott sonkát is.
- Átnyomott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük, majd egy aprítógépben vagy turmixban pürésítjük, jól kihabosítjuk.
- Habzsák vagy kanál segítségével a félbevágott tojásokba töltjük. Csírákkal, apró levélkékkel díszíthetjük. A húsvéti kalácshoz remekül illik.
Borítókép: Vidék íze archívum