Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy igazi húsvéti különlegesség: burgonyás cipócskában sült sonka

Ha idén húsvétkor egy igazán különleges sonkás étellel szeretnéd lenyűgözni a családot, akkor csomagold burgonyás kelt tésztába a füstölt húst, és süss formás kis cipókat.

Finomak, mutatósak és illatosak – ki tudna ellenállni egy ilyen húsvéti finomságnak? Ráadásul így nem kell külön még kenyérről is gondoskodni, hiszen ott a puha burgonyás kelt tészta, ami körülöleli a füstölt sonkát. Az biztos, ha megkóstolod, akkor nem bírod majd abbahagyni az evést, és jöhet a következő kis cipó. Mutatjuk is a Vidék íze magazin kiváló receptjét ehhez a különleges húsvéti ételhez.

Íme a burgonyás cipócskában sült sonka receptje!

Hozzávalók: 

  • 40-50 dkg finomliszt 
  • 2 dl langyos tej 
  • 2 közepes burgonya 
  • 2,5 dkg friss élesztő 
  • 1 teáskanál cukor 
  • 1 tojás 
  • 5 dkg langyos vaj 
  • 1 csapott evőkanál só 
  • 40 dkg főtt, füstölt sonka 
  • felvert tojás a tetejére 

Elkészítés: 

  1. Megfőzzük a burgonyát, és még melegen áttörjük, majd kihűtjük.
  2. A langyos tejet elkeverjük a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Majd hozzádolgozzuk a lisztet, a tört burgonyát, a tojást, a vajat meg a sót. Jól kidagasztjuk, letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk.
  3. A főtt, füstölt sonkát nagyobb, 4-5 centis kockákra vágjuk. A krumplis kelt tésztából 4-5 centis gombócokat formázunk. Egyesével ovális alakra kinyújtjuk, közepükbe rakjuk a sonkát, és beletekerjük.
  4. A két végét úgy zárjuk le, hogy aláhajtjuk, így kis vekni formájúak lesznek.
  5. Papírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. A tetejüket bevagdossuk. Felvert tojással lekenjük.
  6. Formázás után már nem kelesztjük, azonnal mehet a 170-180 fokos sütőbe, bő 20 percre. Almás tormakrémmel tálaljuk. 

Borítókép: Vidék íze magazin

Ezek is érdekelhetnek

Friss