Finomak, mutatósak és illatosak – ki tudna ellenállni egy ilyen húsvéti finomságnak? Ráadásul így nem kell külön még kenyérről is gondoskodni, hiszen ott a puha burgonyás kelt tészta, ami körülöleli a füstölt sonkát. Az biztos, ha megkóstolod, akkor nem bírod majd abbahagyni az evést, és jöhet a következő kis cipó. Mutatjuk is a Vidék íze magazin kiváló receptjét ehhez a különleges húsvéti ételhez.
Íme a burgonyás cipócskában sült sonka receptje!
Hozzávalók:
- 40-50 dkg finomliszt
- 2 dl langyos tej
- 2 közepes burgonya
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 tojás
- 5 dkg langyos vaj
- 1 csapott evőkanál só
- 40 dkg főtt, füstölt sonka
- felvert tojás a tetejére
Elkészítés:
- Megfőzzük a burgonyát, és még melegen áttörjük, majd kihűtjük.
- A langyos tejet elkeverjük a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Majd hozzádolgozzuk a lisztet, a tört burgonyát, a tojást, a vajat meg a sót. Jól kidagasztjuk, letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk.
- A főtt, füstölt sonkát nagyobb, 4-5 centis kockákra vágjuk. A krumplis kelt tésztából 4-5 centis gombócokat formázunk. Egyesével ovális alakra kinyújtjuk, közepükbe rakjuk a sonkát, és beletekerjük.
- A két végét úgy zárjuk le, hogy aláhajtjuk, így kis vekni formájúak lesznek.
- Papírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. A tetejüket bevagdossuk. Felvert tojással lekenjük.
- Formázás után már nem kelesztjük, azonnal mehet a 170-180 fokos sütőbe, bő 20 percre. Almás tormakrémmel tálaljuk.
Borítókép: Vidék íze magazin
Ajánljuk még: