Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy falat Amerika – smashed, a brutál burger

default user icon
MME
A smashed burger, ami az amerikai burgerezők régi kedvence, nálunk csak az elmúlt időszakban lett népszerű. Egyre több helyen kapható ez a látványra nem igazán szép, ellenben nagyon finom kézműves remekmű, amiben a hús – az elkészítési technikájának köszönhetően –sokkal szaftosabb.

A smashed burger nem más, mint Amerika legrégebb óta készített burgerfajtája. Ellentétben a formázott, vastagabb húspogácsával készült burgerekkel, ebben az esetben a kiadagolt húst vékonyra préselik sütés közben egy úgynevezett hamburger press eszközzel. Ha nincs ilyen eszközünk, spatulát is használhatunk. Az így készült húspogácsát magas hőmérsékleten rövid ideig sütjük, és a nyomástól a hús felülete ropogós, más ízű és textúrájú lesz, ebben rejlik a különlegessége. Készítsük is el együtt a smashed burgert!

Hozzávalók:

A szószhoz:

  • 3 ek. ketchup
  • 2 ek. majonéz
  • 1 tk. mustár
  • 1 ek. csemegeuborka-lé
  • 2 tk. Worcestershire-szósz
  • bors

A burgerhez:

  • 80 dkg darált marhahús
  • 4 db hamburgerzsemle
  • 8 szelet cheddar sajt
  • vöröshagyma
  • paradicsom
  • 1 kis fej saláta
  • vaj a zsemlék megkenéséhez
  • 1 tk. zsír a sütéshez
  • bors

Elkészítése:

  1. Először a szószt készítjük el. Egy kisebb keverőtálba adagoljuk a hozzávalókat, a ketchupot, a majonézt, a mustárt, az uborkalevet és a Worcestershire-szószt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az egészet alaposan összekeverjük, és felhasználásig félretesszük.
  2. Előkészítjük a többi hozzávalót is, a hagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, a paradicsomot megmossuk, ezt is felkarikázzuk, végül a salátát leveleire bontjuk, a leveleket megmossuk, lecsepegtetjük.
  3. Következik a hús elkészítése, a szoba-hőmérsékletű darált húst 8 egyenlő részre osztjuk, és a tenyerünk segítségével gombócokat formázunk belőle.
  4. Ha nincs hamburger pressünk, kiválthatjuk a következő módszerrel. Sütőpapírt 4 négyzet alakú részre vágunk, az egyik papírdarab közepére rakunk egy gombócot, rárakunk egy másik sütőpapírdarabot, és összenyomjuk a kezünkkel, nagyjából ½ centiméter vékonyra préseljük.
  5. Előkészítjük a zsemléket is. Félbevágjuk és megvajazzuk, egy serpenyőben közepes lángon mindkét oldalát megpirítjuk.
  6. Kezdhetjük a hús sütését! Magas hőmérsékleten füstölésig hevítjük a serpenyőt, vagy a rostlapot, és ha felhevült, kevés zsiradékot teszünk rá, majd a húspogácsa egyik oldaláról eltávolítjuk a papírt, és a forró serpenyőbe helyezzük. Spatulával lenyomva nagyjából 1-1½ percig sütjük, mielőtt megfordítjuk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.
  7. Ráhelyezünk egy szelet cheddar sajtot, és a sajtos húspogácsát egy hőálló kis tállal lefedjük. A keletkező gőz alatt a sajt tökéletesen megolvad, így sütjük szintén 1-1½ percig. A tálat kesztyűvel vagy vastag konyharuhával leemeljük, a húst spatulával tányérra helyezzük.
  8. Nincs más hátra, mint a burger összeállítása. A pirított zsemlék alsó és felső felét megkenjük a szósszal, alulra salátát és hagymát teszünk, majd jöhet egymásra két szép sajtos húspogácsa, pár karika paradicsom, végül a zsemle teteje. Kicsit összenyomjuk, és egy percet se várjunk, azonnal vessük rá magunkat!

(Borítókép: Mindmegette)

Ezek is érdekelhetnek

Friss