A smashed burger nem más, mint Amerika legrégebb óta készített burgerfajtája. Ellentétben a formázott, vastagabb húspogácsával készült burgerekkel, ebben az esetben a kiadagolt húst vékonyra préselik sütés közben egy úgynevezett hamburger press eszközzel. Ha nincs ilyen eszközünk, spatulát is használhatunk. Az így készült húspogácsát magas hőmérsékleten rövid ideig sütjük, és a nyomástól a hús felülete ropogós, más ízű és textúrájú lesz, ebben rejlik a különlegessége. Készítsük is el együtt a smashed burgert!
Hozzávalók:
A szószhoz:
- 3 ek. ketchup
- 2 ek. majonéz
- 1 tk. mustár
- 1 ek. csemegeuborka-lé
- 2 tk. Worcestershire-szósz
- só
- bors
A burgerhez:
- 80 dkg darált marhahús
- 4 db hamburgerzsemle
- 8 szelet cheddar sajt
- vöröshagyma
- paradicsom
- 1 kis fej saláta
- vaj a zsemlék megkenéséhez
- 1 tk. zsír a sütéshez
- só
- bors
Elkészítése:
- Először a szószt készítjük el. Egy kisebb keverőtálba adagoljuk a hozzávalókat, a ketchupot, a majonézt, a mustárt, az uborkalevet és a Worcestershire-szószt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az egészet alaposan összekeverjük, és felhasználásig félretesszük.
- Előkészítjük a többi hozzávalót is, a hagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, a paradicsomot megmossuk, ezt is felkarikázzuk, végül a salátát leveleire bontjuk, a leveleket megmossuk, lecsepegtetjük.
- Következik a hús elkészítése, a szoba-hőmérsékletű darált húst 8 egyenlő részre osztjuk, és a tenyerünk segítségével gombócokat formázunk belőle.
- Ha nincs hamburger pressünk, kiválthatjuk a következő módszerrel. Sütőpapírt 4 négyzet alakú részre vágunk, az egyik papírdarab közepére rakunk egy gombócot, rárakunk egy másik sütőpapírdarabot, és összenyomjuk a kezünkkel, nagyjából ½ centiméter vékonyra préseljük.
- Előkészítjük a zsemléket is. Félbevágjuk és megvajazzuk, egy serpenyőben közepes lángon mindkét oldalát megpirítjuk.
- Kezdhetjük a hús sütését! Magas hőmérsékleten füstölésig hevítjük a serpenyőt, vagy a rostlapot, és ha felhevült, kevés zsiradékot teszünk rá, majd a húspogácsa egyik oldaláról eltávolítjuk a papírt, és a forró serpenyőbe helyezzük. Spatulával lenyomva nagyjából 1-1½ percig sütjük, mielőtt megfordítjuk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.
- Ráhelyezünk egy szelet cheddar sajtot, és a sajtos húspogácsát egy hőálló kis tállal lefedjük. A keletkező gőz alatt a sajt tökéletesen megolvad, így sütjük szintén 1-1½ percig. A tálat kesztyűvel vagy vastag konyharuhával leemeljük, a húst spatulával tányérra helyezzük.
- Nincs más hátra, mint a burger összeállítása. A pirított zsemlék alsó és felső felét megkenjük a szósszal, alulra salátát és hagymát teszünk, majd jöhet egymásra két szép sajtos húspogácsa, pár karika paradicsom, végül a zsemle teteje. Kicsit összenyomjuk, és egy percet se várjunk, azonnal vessük rá magunkat!
(Borítókép: Mindmegette)