hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sajtos croissant

MME MME
2 3.7/5
90 perc
rafinált
megfizethető
12 adag
Hozzávalók
  • 5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 2 mk cukor
  • 70 dkg liszt
  • 1 mk só
  • 2 db tojás
  • 1 dl olaj
  • 1 nagy pohár tejföl (lehet kefir vagy joghurt is)
  • 25 dkg vaj
  • 1,5 ek só
  • 40 dkg reszelt sajt
  • 30 dkg füstölt sajt (32 db rúdra vágjuk)
  • A kenéshez:
  • 1-2 db tojás
  • A tetejére:
  • sajt
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A sajtos croissant tésztájához élesztőt a langyos tejben felfutattjuk a cukorral. A liszthez hozzáadjuk a sót, a felfutattot élesztőt, a tojásokat, az olajat, a tejföl felét és összegyúrjuk. Ha kicsit száraz a tészta, akkor teszünk még bele tejfölt, és tovább gyúrjuk.
  2. Ezután 4 egyforma részre osztjuk, és meleg helyen kb. 40 percig pihentetjük.
  3. Amíg kel a tészta, addig a vajat kikeverjük a sóval. Egy adag tésztát kinyújtunk köralakúra (kb. 30-40 cm átmérőjű), megkenjük a sós vaj felével, rászórjuk a reszelt sajt felét, majd még egy méretben azonos tésztát kinyújtunk, és ráhelyezzük a vajas-sajtos lapra.
  4. 16 egyforma cikkre vágjuk, a szélesebb végéhez rakunk egy csík füstölt sajtot, és onnan kezdjük el feltekerni. A megmaradt tésztát ugyanígy elkészítjük.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk (mert sütés közben egy kis vaj ki fog folyni), megkenjük tojással, és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen, 170 fokon kb. 20-30 percig sütjük.

Megjegyzés

Nem biztos, hogy kell az összes tejföl, ez a tészta állagától függ! Ezt a tésztát tölthetjük akár mákkal, dióval, mogyoróval vagy lekvárral, de ha édesre szeretnénk, akkor csak 1/2 evőkanál sót keverjünk csak a vajhoz.
- MME

Ezek is érdekelhetnek