Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Eredeti francia croissant

75 perc
mester
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. Az eredeti francia croissant tésztájához, egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot és a sót, ebből lesz a száraz keverék. Az élesztőt egy nagy tálban és langyos vízben feloldjuk, ez lesz a nedves keverék. A két keveréket jól összedolgozzuk, majd lefedjük és 10 percig pihenni hagyjuk.
  2. A tésztát párszor átdagasztjuk, amíg érezzük, hogy a tészta kezd rugalmasabbá válni. Ismét lefedjük a tálat, és 10 percig pihentetjük. Az egész műveletet még háromszor megismételjük, majd lefedve a hűtőbe tesszük egy éjszakára. Szárított élesztőnél, előbb 30 percig szobahőmérsékleten hagyjuk a tésztát kelni, és csak utána tesszük hűtőszekrénybe. Így hamarabb működésbe lép az élesztő.
  3. Másnap kivesszük a hűtőből a tésztát és egy munkalapra borítjuk. A tésztából kézzel formálunk egy 12x12 cm-es négyzetet. A vajat egy nagyjából feleakkora téglalapra vágjuk, majd átlósan a tésztára helyezzük. A tészta sarkait a vajra ráhajtjuk, mintha egy borítékot készítenénk, és becsomagoljuk vele. Ha szükséges, akkor kicsit kihúzzuk a tésztát, hogy tökéletesen befedje a vajat.
  4. A tésztát egy nyújtófával laposra sodorjuk, ügyelve arra, hogy a vaj egyenletesen elosztódjon a belsejében. Ezután hosszában kinyújtjuk akkorára, hogy egy kb. 1 cm vastag téglalapot kapjunk. A tészta alsó harmadát középre hajtjuk, majd a felső harmadát is ráhajtjuk. Így három réteg lesz egymáson. Fóliába csomagolva 20 percre a hűtőbe tesszük. Még kétszer megismételjük a lépést, majd az utolsó után 40 percig pihentetjük a hűtőben.
  5. Kivesszük a tésztát a hűtőből, 25x40 cm-es téglalappá kinyújtjuk és 8 háromszögre vágjuk. A háromszögeket feltekerjük, tepsire tesszük, és még 30 percig pihentetjük. 220 fokra előmelegített sütőbe teszünk egy vízzel teli fém edényt. A croissant-ok tetejét sóval elkevert tojással lekenjük, majd a vízgőzös sütőbe tesszük és 15-20 percig aranybarnára sütjük. Amikor megsültek, rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

Egy csésze tejeskávéval tökéletes reggeli, amely kicsit Franciaországba repít bennünket :) - dalmus.s

Ezek is érdekelhetnek

Friss