Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rá sem ismerni, olyan vékony! Ezzel a módszerrel fogyott le Rebel Wilson

default user icon
MME
Ahogy a jó bornak is kell a cégér, úgy a különböző divatdiéták népszerűségét is növeli, ha egy híres sztár tünteti el velük a pluszkilóit. Így került a középpontba a Mayr-diéta, amellyel Rebel Wilson színésznő tökéletesítette az alakját nemrégiben.

A gömbölyű idomairól híres ausztrál komika látványos karcsúsodásának híre bejárta a világsajtót. Ám meg kell jegyezni, hogy az elért változás hátterében valójában gyökeres életmódváltás állt, ahol a fogyókúrás étrendet legalább heti hat nap kemény edzés egészítette ki, így fogyott a színésznő közel 30 kilót.

Mi a Mayr-diéta lényege?

Az étrend alapját egy osztrák orvos, dr. Franz Xaver Mayr által száz éve megalkotott teória jelenti, amely szerint az egészség a bélben kezdődik. Elmélete szerint méregtelenítéssel, a bélrendszer tisztításával, a belső szervek működésének támogatásával javítható az egészség.

Manapság a Mayr-módszer Ausztriában működő luxus-gyógyközpontokban vehető igénybe, ahol a mozgás és a diéta mellett olyan erősen megkérdőjelezhető, jelentős kockázatokkal járó elemeket is alkalmaznak a kezelés során, mint a „zsírégető” infúziók, a köpölyözés, a hashajtás vagy a beöntés.

Az étrend fő pillérei:

- A készételek, a glutén és a tej elhagyása;

- alapos rágás (egy falatot 40–60-szor ajánlott megrágni);

- lúgosító ételek, többségében növényi eredetű élelmiszerek, pl. saláták, diófélék, hüvelyesek és kevés hal fogyasztása.

A kúra átlagosan 14 napig tart. Szigorú cukor- és koffeinböjttel kezdődik, és csak napi 600 kcal elfogyasztása engedélyezett.

A módszer lehetséges előnyei

A Mayr-diéta határozott pozitívuma, hogy a növényi eredetű táplálékokra helyezi a hangsúlyt. A kutatások meggyőző bizonyítékokkal igazolták, hogy a napi legalább fél kiló zöldség és gyümölcs, a sózatlan diófélék, olajos magvak és a hüvelyesek rendszeres fogyasztása hozzájárul a keringési betegségek, egyes daganatok megelőzéséhez, az optimális testtömeg megőrzéséhez. Köszönhető mindez értékes vitamin- (pl. folát), ásványianyag- (pl. kálium, magnézium), antioxidáns- (pl. antociánok, likopin) és rosttartalmuknak. Emellett a diófélék esszenciális zsírsavakkal is támogatják az egészséget.

Szintén pozitívumként említhető, hogy a módszer felhívja a figyelmet a tudatos étkezésre. A lassabb evéssel, vagyis azzal, hogy két falat között letesszük az evőeszközt, és alaposan megrágunk minden adagot, jut idő érzékelni az étel ízét, aromáját, textúráját, és észlelni a test olyan visszajelzéseit, mint például a jóllakottság. Ezen felül a táplálék alapos felaprítása az emésztést is kedvezően befolyásolja. Ugyanakkor a 40-60 rágás egyértelműen túlzás és szükségtelen, nem beszélve arról, hogy az étel szinte folyékonyra rágása az étkezés élményét is elveheti.

Bár nem az étrendi terv része, jó tudni, hogy a Mayr-módszer hangsúlyt helyez a stresszkezelésre és az alvásminőségre, mert ez nemcsak a hangulatra, hanem a testtömegre is előnyös hatással van.

A módszer kockázatai

Az olyan rövid távú, villámgyors eredményt ígérő kúrák, mint amilyen a Mayr-diéta is, ritkán hoznak tartós eredményt. Az intézeti körülmények között elért karcsúsodás ugyanis gyakran elillan, miután az egyén visszatér a megszokott életéhez, hagyományos étrendjéhez és szokásaihoz. Sokkal eredményesebbek az életmódváltással kísért, lassabb, de fenntartható megoldások, életmódterápiák.

Kutatási eredmények igazolják továbbá, hogy a nagyon alacsony, maximum 800 kcal/nap energiatartalmú étrendek hosszú távon nem eredményesebbek a kalóriacsökkentéssel járó, de nem ennyire szigorú, ezért könnyebben betartható diétáknál.

Tudományos bizonyítékokkal nem igazolható a méregtelenítés szükségessége és a lúgosítás sem. Ezek jó esetben hatástalanok, de egyes formáik, például a szódabikarbóna fogyasztása vagy a hashajtás, veszélyesek is lehetnek, többek között a só-víz háztartás felborulását eredményezhetik. Olyan esetekben, amikor ezt igazolt táplálékallergia vagy -intolerancia nem indokolja, szükségtelen a gluténtartalmú gabonák és a tejtermékek elhagyása. Az ezek következtében nem kiegyensúlyozott étrend, például az elégtelen rost- vagy kalciumbevitel, növelheti egyes egészségügyi problémák, egyebek között a szívbetegségek, a csontritkulás kockázatát.

A fogyókúra sikeressége önmagában nem a leadott kilók számával mérhető, hanem azzal, hogy az elért eredmény mennyire fenntartható, és közben milyen hatások érik a szervezetet. Az egyénre szabott karcsúsító étrend összeállításához érdemes dietetikus segítségét kérni.

Kemény edzéstervet is követ

Személyi edzője, Jono Castano szinte a hét minden napján kemény mozgásprogrammal dolgoztatja meg Wilson izmait: néha traktorok gumiabroncsait emelgetteti a színésznővel, máskor izzasztó CrossFit-edzéseken „kínozza”. Ám minden izzadságcsepp megéri, még ha a sztárnak olykor elege van is mindebből: „Próbálj meg minden egyes nap erőfeszítéseket tenni… Tudom, hogy néha pokolian frusztráló, és úgy érzed, feladod, mert bosszant, hogy nem látod a haladást… De a jó dolgok úton vannak, ám mindennap erőfeszítéseket kell tenni értük, és keményen dolgozni!” – írta Wilson az Instagramján.


Ezek is érdekelhetnek

Friss