hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pokorny Lia: Azt éreztem, ki se akarok menni a konyhából, még mutassatok valamit, még, még!

default user icon
MME
Mi kerül a tányérra a kedvenc balatoni éttermünkben? Hol szedik, hogyan sütik-főzik azt, amit pincér letesz elénk? Honnan indult a hely, és m hogyan látja önmagát a tulajdonos? Pokorny Lia három népszerű balatoni étterem konyhájába állt be több napra, hogy a pult másik oldaláról is megismerje és megmutassa mindazt, ami a kedvenc helyünk asztala mellől nem látszik. A Finom Balaton című kisfilm-sorozat forgatása során szerzett élményekről és tapasztalatokról kérdeztük az ezúttal riporterként debütáló színésznőt.

Papok Borozója, Kővirág, Kistücsök – három közkedvelt, elismert balatoni étterem erős balatoni kötődéssel, a terítéken helyi termelők boraival, sajtjaival és kenyerével. Mindhárom étterem része a Balaton legjavát összegyűjtő Best of Balaton  programnak, és mindháromról számtalan cikk, poszt, instagramos ételfotó született már. Pokorny Lia színésznő a most debütáló Finom Balaton kisfilmekben olyan szemszögből mutatja be ezeket a helyeket, ahonnan még kevésszer láttuk: a pult túloldaláról, az erdőkből, szőlőkből és pincékből.

Mit szólt hozzá, amikor felkérték a sorozatra? Nem félt a konyhai megmérettetéstől, vagy kifejezetten vágyott egy hasonló feladatra?

- Amikor felkértek, nem a konyhai megmérettetéstől féltem igazán, hanem attól, hogy még soha életemben nem készítettem riportot, és nem is vágytam műsorvezető lenni. Azt vallom, hogy akkor vágjon bele bárki bármibe, amikor úgy érzi, hogy ő azt 100 – na jó 98 - százalékosan tudja… De rájöttem, hogy itt, ebben az esetben magamat kell adnom, egyszerűen csak érdeklődnöm, beszélgetnem kell rendkívül érdekes emberekkel, ahogy ezt gátlások nélkül megteszem, ha a túráink során találkozunk valakivel vagy valamivel. Tudtam, hogy csak nyitottnak kell lennem és szívnom magamba ezt a sok-sok érdekes információt.

Örültem, hogy eljuthatok különleges helyszínekre, kíváncsi voltam ezekre az emberekre és nem utolsó sorban imádom a Balatont és a tágabb környékét. Ezek az érvek húzták le a „belevágok” serpenyőjét a mérlegnek. Így hessegettem el a kezdeti szorongásomat és inkább átadtam magam annak, amit szeretek és tudok.

Szóval, azt tudtam, milyen Pokorny Liának lenni, azt meg még mindig nem tudom – csak sejtem - hogy milyen riporternek.

Melyik munkafázist, melyik feladatot érezte leginkább magáénak, melyiket szerette a legjobban? És melyik volt az, amelyiket soha az életben nem csinálná még egyszer?

- Szívmelengető most is visszaemlékezni a forgatási napokra, annyi újat láttam és annyi újdonságot próbálhattam ki, annyi mindent kaptam az együttlétekkel, az együttfőzéssel, és annyira jó volt együtt dolgozni a séfekkel, hogy nem hiányzott semmi. Utólag sem gondolkoztam azon, hogy mi nem tetszett, mert örültem, hogy minden pillanatban hallottam valami újdonságot és újabb és újabb felfedezéseket tettem alapanyagokról, technológiákról, ízkombinációkról…és mivel tényleg szeretek főzni, mindvégig azt éreztem, hogy mindent szeretnék kipróbálni. Nem történt semmi olyan a forgatásokon, amit ne csinálnék meg még egyszer és még egyszer és akár még százszor is…

Segített a konyhai munkában a Konyhafőnök VIP-ban szerzett tapasztalatok, vagy teljesen más volt a főzések hangulata?

- Mindenképp segített, hisz nagy biztonságot adnak az ott tanultak, ha belépek egy profi konyhába. Persze, ezen a forgatáson nem a főzésnek kellett időre elkészülnie, hanem a forgatási időbe kellett beleférnie a „kirándulásoknak”, a beszélgetéseknek és a főzésnek. Ezért megoszlott a figyelmem a főzés vagy bármi más tevékenység és a beszélgetések közt.

Azt tartottam szem előtt, hogy én minél inkább önmagam maradjak és egyben megnyissam azokat, akikkel beszélgetek, hogy ők kinyíljanak és megmutathassák mindazt, amit tudnak, amit létrehoztak - és a szívüket is. Egy idő után nekem sikerült elfelejtenem, hogy kamerák vesznek körül, miközben persze a harmadik vagy a hatodik szememmel folyamatosan figyeltem, hogy a kamera szempontjából hol álluk vagy fordulunk vagy mi a feladat. De az volt a legfontosabb, hogy akikkel beszélgetek, bár a valóságban ők vannak otthon, mégis minél otthonosabban érezzék magukat ebben a szokatlan helyzetben, mert ők voltak legkevésbé hozzászokva a kamerához. Eközben teljesen beszippantott a köztük való létezés, azt éreztem, ki se akarok menni a konyhából: még mutassatok valamit, még, még!

Melyik étteremben volt a legkeményebb egy-egy munkanap?

- Talán a Papok borozójában volt a legkeményebb munkanapom, ott dolgoztam legtöbbet a vendégtérben, ott több mindent csináltam a főzésen kívül a vendég között – például megtanultam szakszerűen bort szervírozni is. Estére megéreztem, annak a súlyát hogy mit kell végig tolni egy teljes nap alatt egy felszolgálónak, egy szakácsnak, egy séfnek.

Van-e balatoni kötődése, gyerekkori nyarak, vagy akár nyaraló?

- Balatonbogláron van egy icipici családi nyaralónk, sok nyarat töltöttem ott a nagymamámmal, az unokatestvéreimmel és imádtam! A gyerekkor nekem is, mint mindenkinek, akinek megadatik ez a bandázás, egyenlő a szabadsággal, az önfeledtséggel, örök emlékek, ahogy egész nap pancsoltunk a Balatonban. Kalandos nyarak voltak, sok gyerekkel, bóklásztunk a környéken és ettük a nagymama finomabbnál finomabb főztjét.

De azóta kitágult a Balaton, minden szegletét szeretem és még van felfedezni való is!

Van-e személyes kedvence a balaton-parti települések és vendéglátó helyek között - a lángosozótól, a fagyizón, cukrászdán keresztül a fine dining helyekig bármit ér mondani!

- Nem közvetlenül a Balaton, de a Káli-medence szorosan kötődik a Balatonhoz. A kedvenc fagyizóm a Kőfagyi Mindszentkállán: kedvelem a tulajdonosait és imádom az isteni fagyijaikat!

Ha valaha éttermet nyitna - tervezi, egyébként? - melyik helyre hasonlítana leginkább a három közül, és miért?

- Mindháromba beleszerettem, nem tudnék dönteni! Egy negyedik lenne, magamra formálnám, de kicsit ők is benne lennének meg én is - virágozzék minden virág! Az adottságai, a fekvése szerencsés esetben hasonlítana a Papok borozójáéra, a kertje, a design-ja a Kővirágéra és nagyon sok étel és ötlet kerülne oda a Kistücsökből.

Volt-e olyan recept, vagy feldolgozási mód, ami fenntarthatósági szempontból volt újdonság az ön számára, és amit megpróbált beépíteni azóta az otthoni főzésekbe?

- A Papok borozójában maguk termelik a zöldfűszereket – ezt én is megteszem, de az étterem közelében lakó állatok meg is kapják a főzés során keletkezett zöldhulladékot, így a zöldségek héja, szára levele, melyiknek mi, nem a szemetesben landol, hanem az állatsimogatóba kerül az állatokhoz. Én nem tudok állatokat tartani Budapesten, de egy komposztálóra nagyon fáj a fogam!

A Finom Balaton a balatonszőlősi Papok Borozójával debütál, a kisfilmből megismerhetjük az éttermet vezető Papp családot, a Tekeresvölgyi sajtokat, a ház borát készítő Szabó és Fia pincészetet, a mangóízű retket és az üknagymama szekrényének új életét.
A köveskáli Kővirág étterem sztorija augusztus 11-én, a balatonszemesi Kistücsök éttermet bemutató rész augusztus 25-én érkezik.

Ezek is érdekelhetnek