Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

A galajfű szinte bárhol megnő, és amennyire igénytelen, annyira hatásos gyógynövény. A pajzsmirigybetegek számára fontos, sőt hasznos a galajból készült tea, melyet szinte mindenkinek érdemes lenne fogyasztania!

A természet patikájának egyik legjobb eleme a galajfű, melynek három változatát is ismerjük, sőt a népi gyógyászat használja is. A galajfű igénytelen, szinte bárhol megnő. A szára egyenes, virága pedig lehet sárga vagy fehér is, gyógyításra pedig a föld feletti virágos szárrészt használjuk, melyet virágzás idején, június-júliusban kell begyűjteni.

A galajfűnek három változatát ismerjük és kis eltéréssel mindegyik ugyanolyan kiváló gyógyhatással rendelkezik. A tejoltó, a közönséges és a ragadós galaj az egész mirigyrendszerre fejti ki jótékony, gyógyító hatását, ezért kiváltképp ajánlatos a fogyasztása a pajzsmirigybetegek számára – írja a gyogynovenysziget.hu.

Tejoltó galaj

Beszédes nevét onnan kapta, hogy egykoron nemcsak gyógyászati, hanem élelmiszeripari célokra is használták. A galajfű ezen változatával készítették egy időben a sajtokat, ezzel oltották a tejet. A tejoltó galaj virága élénksárga, a növény remek vízhajtó, görcsoldó hatású, vese- és epebajokra, mirigydaganatok kezelésre is használják.

A tejoltó galajból készült teát ihatjuk a veseműködés és a mirigyrendszer működésének javítása érdekében, húgyúti gyulladás és májfertőzés kezelésére. Külsőleg nehezen gyógyuló, égési sebeket kezelhetünk vele – olvasható a Györgytea honlapján.

Közönséges galaj

A tejoltó galajjal ellentétben a közönséges galaj apró virágai nem sárgák, hanem sárgásfehérek, az illatuk kissé a mézre emlékeztet. Cserjések és utak mentén, hegyi réteken nő.

A közönséges galajból készült tea pajzsmirigyproblémák, alul- és túlműködés esetében is eredményesen használható, emellett jó vértisztító hatású gyógynövény, mely a vesét is karban tartja, sőt a prosztatának is jót tesz. A mirigyrendszer védelme mellett bevethető álmatlanság ellen, sőt a serdülőkori pattanások ellen is. A népi gyógyászatban a közönséges galajt daganatos megbetegedések megelőzésére és kezelésére is használták.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss