A sok-sok gyümölcs teszi igazán izgalmassá a Vidék íze magazin receptjét, amelyben további egészséges hozzávalók is szerepelnek, például teljes kiőrlésű liszt és méz. Mielőtt azonban nekiállnánk az ekészítésnek, érdemes tudni, hogy az édesség összeállítása után pár órát a hűtőszekrényben kell pihentetni a süteményt, hogy a zselatin kellően megdermedjen a tetején.
Íme a Vídék íze magazin kiváló receptje a piskótás gyümölcsszelethez
Hozzávalók (egy 30×38 cm-es tepsihez):
A tésztához:
- 5 tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg finomliszt
- lekvár az összeállításhoz
A rakományhoz:
- 8 dl 3,5%-os zsírtartalmú tej
- 18 dkg étkezési keményítő
- 2 dl tejszín
- 1 rúd vanília
- 8 evőkanál méz
- 1 evőkanál porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 kivi
- 2-3 fél barack (befőtt)
- 2 dl baracklé (konzervből)
- 25 dkg eper
- 25 dkg mag nélküli szőlő
- 12 lap zselatin
Elkészítés:
- Először a tésztát készítjük el. Szétválasztjuk a tojásokat, a tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral, a fehérjékből habot verünk.
- A kétféle lisztet összekeverjük, és a fehérjehabbal váltakozva beledolgozzuk a cukros tojássárgájákba. Egy nagy, kivajazott-kilisztezett tepsibe öntjük, és 180 fokra betesszük a sütőbe.
- Most következik a vaníliás krém. Hat lapzselatint hideg vízbe áztatunk. A keményítőt kevés hideg tejben csomómentesre keverjük. A maradék tejet egy lábasba öntjük a tejszínnel együtt, belekeverjük a vaníliarúd kikapart magjait, és felforraljuk. Hozzákeverjük a keményítős tejet, újraforrásig melegítjük. Hagyjuk kicsit hűlni.
- A zselatint kicsavarjuk, feloldjuk a meleg krémben. Közben két tojássárgáját habosra keverünk nyolc evőkanál mézzel és egy evőkanál porcukorral. Ezt is hozzádolgozzuk.
- A kihűlt tésztát keresztben kettévágjuk. Az egyik lapot betesszük egy megfelelő méretű tepsibe. Megkenjük lekvárral, majd rátesszük a másik lapot. A tetejére öntjük a mézes krémet. Hagyjuk kicsit hűlni, majd betesszük a hűtőszekrénybe dermedni.
- A gyümölcsöket megmossuk, szükség szerint aprítjuk. Rárakjuk őket a vaníliás krém tetejére.
- Beáztatjuk hideg vízbe a maradék hat lapzselatint. A baracklevet felforraljuk három deci vízzel, feloldjuk benne a kifacsart zselatint. Egy-két perc hűtés után ráöntjük ezt a keveréket a gyümölcsök tetejére. Ismét dermesztjük pár órát, utána kockákra vágva kínáljuk.
Borítókép: Vidék íze magazin
Ajánljuk még: