Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ellenállhatatlan gyümölcsös piskóta húsvétra 

Ha egy könnyed süteményt szeretnél készíteni húsvétra, akkor a gyümölcsös piskóta remek választás erre az alkalomra. És mivel nem csak finom, hanem szép színes is, ezért az ünnepi menü kiemelkedő desszertje lehet.

A sok-sok gyümölcs teszi igazán izgalmassá a Vidék íze magazin receptjét, amelyben további egészséges hozzávalók is szerepelnek, például teljes kiőrlésű liszt és méz. Mielőtt azonban nekiállnánk az ekészítésnek, érdemes tudni, hogy az édesség összeállítása után pár órát a hűtőszekrényben kell pihentetni a süteményt, hogy a zselatin kellően megdermedjen a tetején.

Íme a Vídék íze magazin kiváló receptje a piskótás gyümölcsszelethez

Hozzávalók (egy 30×38 cm-es tepsihez):

A tésztához:

  • 5 tojás
  • 15 dkg kristálycukor 
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt 
  • 6 dkg finomliszt 
  • lekvár az összeállításhoz 

A rakományhoz: 

  • 8 dl 3,5%-os zsírtartalmú tej 
  • 18 dkg étkezési keményítő 
  • 2 dl tejszín 
  • 1 rúd vanília 
  • 8 evőkanál méz 
  • 1 evőkanál porcukor 
  • 2 tojássárgája 
  • 1 kivi 
  • 2-3 fél barack (befőtt) 
  • 2 dl baracklé (konzervből) 
  • 25 dkg eper 
  • 25 dkg mag nélküli szőlő 
  • 12 lap zselatin 

Elkészítés:

  1. Először a tésztát készítjük el. Szétválasztjuk a tojásokat, a tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral, a fehérjékből habot verünk.
  2. A kétféle lisztet összekeverjük, és a fehérjehabbal váltakozva beledolgozzuk a cukros tojássárgájákba. Egy nagy, kivajazott-kilisztezett tepsibe öntjük, és 180 fokra betesszük a sütőbe. 
  3. Most következik a vaníliás krém. Hat lapzselatint hideg vízbe áztatunk. A keményítőt kevés hideg tejben csomómentesre keverjük. A maradék tejet egy lábasba öntjük a tejszínnel együtt, belekeverjük a vaníliarúd kikapart magjait, és felforraljuk. Hozzákeverjük a keményítős tejet, újraforrásig melegítjük. Hagyjuk kicsit hűlni.
  4. A zselatint kicsavarjuk, feloldjuk a meleg krémben. Közben két tojássárgáját habosra keverünk nyolc evőkanál mézzel és egy evőkanál porcukorral. Ezt is hozzádolgozzuk. 
  5. A kihűlt tésztát keresztben kettévágjuk. Az egyik lapot betesszük egy megfelelő méretű tepsibe. Megkenjük lekvárral, majd rátesszük a másik lapot. A tetejére öntjük a mézes krémet. Hagyjuk kicsit hűlni, majd betesszük a hűtőszekrénybe dermedni.  
  6. A gyümölcsöket megmossuk, szükség szerint aprítjuk. Rárakjuk őket a vaníliás krém tetejére.
  7. Beáztatjuk hideg vízbe a maradék hat lapzselatint. A baracklevet felforraljuk három deci vízzel, feloldjuk benne a kifacsart zselatint. Egy-két perc hűtés után ráöntjük ezt a keveréket a gyümölcsök tetejére. Ismét dermesztjük pár órát, utána kockákra vágva kínáljuk. 

Borítókép: Vidék íze magazin


Ezek is érdekelhetnek

Friss