Az ördögpirula egy gyorsan elkészíthető, elképesztően finom fánk, melynek alapját az égetett tészta adja. Ha esetleg már unod, vagy nem kívánod sem a farsangi szalagos fánkot, sem az amerikai donutot, sem pedig a csörögét, de azért ennél valami édeset, akkor készítsd el az ördögpirulát, hidd el megéri!
Miért ördögpirula?
Az ördögpirulának több receptje, és így többféle elnevezése is létezik. A Dining Guide szerint illetik ezt a fánkot lusta, főzött, főtt és sietős jelzővel is, egyes helyeken pedig az aranyos egérke néven ismerik.
Az ördögpirulát nem kell sem dagasztani, sem keleszteni, csak egy lábasban kell összedolgozni a hozzávalókat (azaz égetett tésztát készíteni), majd ezt kanállal forró, bő olajba szaggatni és kisütni, azután pedig még melegen kakaós, fahéjas vagy diós cukorba forgatni. Hogy honnan kapta a nevét? A lap szerint azért ördögpirula, mert amennyire káros, annyira finom "gyógyszer".
Így készül az igazi ördögpirula!
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- 1,5 dl tej
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál cukor
- 4 db tojás
- kakaós porcukor a beforgatáshoz
Elkészítés:
- Felforraljuk a tejet a sóval, cukorral, vajjal, beleszórjuk a lisztet, kevergetve addig főzzük, míg el nem válik az edény falától.
- Levesszük a tűzről, egyesével belekeverjük az egész tojásokat.
- Evőkanállal közepesen forró zsírba vagy olajba szaggatjuk.
- Ha megsült, papírtörlőre szedjük, majd még forrón kakaós porcukorba forgatjuk. Frissen az igazi.
Borítókép és recept: Vidék íze magazin