Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt az igazi ördögpirula receptje: ez a fánk az édes orvosság a szomorúságra

A magyar gasztronómia tele van hangzatos ételnevekkel. Ilyen az ördögpirula is, melyről sokan, főleg a városi fiatalok talán még nem is hallottak, pláne nem kóstolták!

Az ördögpirula egy gyorsan elkészíthető, elképesztően finom fánk, melynek alapját az égetett tészta adja. Ha esetleg már unod, vagy nem kívánod sem a farsangi szalagos fánkot, sem az amerikai donutot, sem pedig a csörögét, de azért ennél valami édeset, akkor készítsd el az ördögpirulát, hidd el megéri!

Miért ördögpirula?

Az ördögpirulának több receptje, és így többféle elnevezése is létezik. A Dining Guide szerint illetik ezt a fánkot lusta, főzött, főtt és sietős jelzővel is, egyes helyeken pedig az aranyos egérke néven ismerik.

Az ördögpirulát nem kell sem dagasztani, sem keleszteni, csak egy lábasban kell összedolgozni a hozzávalókat (azaz égetett tésztát készíteni), majd ezt kanállal forró, bő olajba szaggatni és kisütni, azután pedig még melegen kakaós, fahéjas vagy diós cukorba forgatni. Hogy honnan kapta a nevét? A lap szerint azért ördögpirula, mert amennyire káros, annyira finom "gyógyszer".

Így készül az igazi ördögpirula!

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt 
  • 6 dkg vaj 
  • 1,5 dl tej 
  • 1 csipet só 
  • 1 kávéskanál cukor 
  • 4 db tojás 
  • kakaós porcukor a beforgatáshoz 

Elkészítés:

  • Felforraljuk a tejet a sóval, cukorral, vajjal, beleszórjuk a lisztet, kevergetve addig főzzük, míg el nem válik az edény falától.
  • Levesszük a tűzről, egyesével belekeverjük az egész tojásokat.
  • Evőkanállal közepesen forró zsírba vagy olajba szaggatjuk.
  • Ha megsült, papírtörlőre szedjük, majd még forrón kakaós porcukorba forgatjuk. Frissen az igazi. 

Borítókép és recept: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss