A számos változat közül a mázakkal leöntött és szórásokkal dekorált, középen lyukas amerikai fánk a legismertebb. Nálunk mindenképpen. Nem véletlenül kedvelik nagyon sokan a mi farsangi fánkunkra hasonlító, édes tölteléket rejtő cake-donutot, valamint a croissant és a donut "keresztezéséből" született cronutot is.
Persze, sokkal egyszerűbbnek tűnhet a boltokban, fánkozókban megvenni a cukormázas, cukorgyöngyös édes fánkokat, ám miért tennénk, ha magunk is megsüthetjük otthon. Nem mellesleg sokkal finomabb lesz a végeredmény. Mutatjuk tehát, hogyan készül az amerikai fánk avagy donut lépésről lépésre. Próbáljátok ki az elronthatatlan receptet!
Amerikai fánk alaprecept lépésről lépésre
A megadott mennyiségekből kb. 20 amerikai fánkot készíthetsz a kelesztési időt is beleszámítva kb. másfél-2 óra alatt.
Hozzávalók a fánkhoz:
- 2 dl tej
- 1 tasak szárított élesztő (7 gramm)
- 20 dkg cukor + 1 csipet cukor
- 12,5 dkg puha vaj
- 2 db tojás
- 55 dkg liszt
- fél teáskanál só
Elkészítése:
- Langyosíts fel a tejet. Szórd bele az élesztőt, majd keverj hozzá 1 csipetnyi cukrot. Langyos helyen 5-10 perc alatt futtasd fel.
- Közben nagyobb edényben vagy a robotgép üstjében keverd simára a puha vajat a 20 dkg cukorral és a tojásokkal. Egy másik tálba szitáld a lisztet, keverd el benne a sót. A vajas keverékhez adagonként keverd a lisztet, majd a felfuttatott élesztőt, és a robotgép segítségével jó alaposan dolgozd össze a tésztát. Kézzel még gyúrd simára, takard le konyharuhával, és meleg helyen keleszd a duplájára kb. 1 óra alatt.
- A megkelt fánktésztát ismét gyúrd át, majd lisztezett felületen nyújtsd ki 1,5 cm vastagra.
- Két méretű fánkszaggatóra és/vagy pohárra lesz szükséged: egy nagyobb, kb. 7-8 centi és egy kisebb, kb. 3-4 centi átmérőjűre. Előbb a nagyobbal szaggasd ki a tésztát, majd a tésztakorongok közepét a kissebbel. Ezt addig ismételd, amíg tart a tésztából. A középről kiszúrt kis korongokból minifánkokat is süthetsz.
- A kiszaggatott fánkokat konyharuhával letakarva keleszd meleg helyen további kb. 30 percig.
- Mély serpenyőbe vagy lábosba önts bőven olajat, és forrósítsd fel kb. 160 fokra. Tegyél bele egyszerre annyi fánkot, amennyi még úszhat, és süsd mindkét oldalukat 2-3 percig, amíg szép pirosak lesznek. A nem lyukas minifánkok maguktól átfordulnak a forró zsiradékban.
- A kiszedett donutokat itasd le konyhai papírtörlőn vagy csepegtesd le rácson, majd a formájuktól függetlenül még forrón hempergesd porcukorba, fahéjas cukorba ízlésed szerint. Miután kihűltek, cukormázzal, csokimázzal is bevonhatod őket. Megszórhatod színes cukorgyönggyel, tortadarával is.
FÁNK A SÜTŐBŐL
A donut hagyományosan a mai napig élesztős kelt tésztából készül, de napjainkban dívik a kelesztést nem igénylő túrós-olajos, vagy a kevert tésztás változat is. Utóbbihoz találták ki valójában a muffinsütőhöz hasonló, általában 6 darabos fánktepsit. A tésztamasszát habzsákból vagy levágott sarkú mélyhűtőtasakból kell a gyűrű alakú mélyedésekbe nyomni, hogy a fánk szabályos alakú legyen. Ebben süthetjük meg sütőben a fánkot, amely így jóval kevesebb olajat szív magába, könnyebb és omlósabb lehet.
Diétás fánkokat is készíthetünk egyszerűen
Vegán: Tehéntej helyett használj rizs-, szója- vagy mandulatejet, a sütéshez pedig kókuszzsírt vagy margarint. A tojásokat kiválthatod egy pépesített fél banánnal.
Paleo és gluténmentes: A fánkok mandula- vagy kókuszliszttel is nagyon finomak.
Law-carb: Az élesztő működéséhez elengedhetetlen a cukor, ezért csökkentett szénhidráttartalmú diéta esetén csak a kevert tésztás és túrós-olajos fánkba tehetsz sütésálló cukorpótlót. A búzalisztet kókusz- vagy mandulaliszttel helyettesítheted.
Fánktöltelékek
A lyuk nélküli fánkok oldalán hegyes kiskéssel ejts bevágást, majd kissé tágítsd ki a penge mozgatásával. Ezen a lyukon keresztül a fánk üregébe nyomhatod a csöves habzsákba kanalazott lekvárt, pudingot, habot vagy más tölteléket. Fontos, hogy ne legyen túl híg, mert akkor a tészta szivacsként magába szívja és szétázik.
Bevonatok és díszítés
Nincs kötelező előírás, bármit használhatsz, amit szeretnél, vagy ami a rendelkezésedre áll. Éljen a kreativitás!
- Fahéjas-cukros: Olvassz fel 15 dkg vajat, és hagyd kissé lehűlni. Tunkold bele a fánkokat, majd forgasd meg 1,5 tk fahéjjal elvegyített 8 dkg porcukorban.
- Kókuszos: Keverj simára 20 dkg porcukrot 3 ek kókusztejjel és 1 tk vaníliaaromával. Tunkold bele a fánkokat, majd forgasd meg 20 dkg kókuszreszelékben.
- Cukormázas: Keverj simára 19 dkg porcukrot 1/2 tk vaníliaaromával és 3 ek tejjel. Tunkold bele a fánkokat, majd rácson hagyd lecsepegni és megszáradni.
- Mogyoróvajas: Keverj simára 6 ek krémes állagú mogyoróvajat 2 ek porcukorral, 1/2 tk vaníliaaromával és 2 ek olvasztott vajjal. Melegítsd a mikróban pár másodpercig, hogy folyósabb legyen, majd tunkold bele a fánkokat, és rácsra téve hagyd hűlni.
Meddig marad friss a fánk?
A frissen sütött fánkokat érdemes két napon belül elfogyasztani. Légmentesen lezárt dobozban lefagyasztva ugyanakkor akár 3 hónapig is elállnak a mélyhűtőben. A fánkokat bevonat és töltelék nélkül célszerű bedobozolni. Szobahőmérsékleten való, esetleg mikróban történő felengedés után a szokásos módon tetszés szerint díszíthetők.