A karácsonyi asztalról nem hiányozhatnak a levesek. Ilyenkor halászlét, hal- vagy húsleveseket készítünk, ám sokan vannak, akik az ünnepekkor nem a laktató, tartalmas előételeket, hanem a könnyedebb, mégis melengető fogásokat részesítik előnyben.
Ha idén valami könnyű, húsmentes levest tennél szeretteid elé az asztalra, akik ráadásul szeretik az édesebb ízeket is, akkor próbáld ki ezt a fűszeres, narancsos sütőtökkrémlevest! Nemcsak finom, de igazán gyorsan elkészíthető!
Így készül a fűszeres, narancsos sütőtökkrémleves!
Hozzávalók:
- 1,2 kg sült sütőtök
- 1-2 db kezeletlen narancs
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldségalaplé
- 1 kk. curry
- 1 csipet őrölt kardamom
- 1 csipet őrölt gyömbér
- 2 ek. tökmag
- 1 ek. olívaolaj
- 5 dkg vaj
- só
- fehér bors
Elkészítés:
- Egy fazékban megdinszteljük vajon a félkarikákra vágott vöröshagymát. Ha már átlátszó, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és még egy percig együtt sütjük.
- Hozzáadjuk a sült tök kikapart belsejét, felöntjük a zöldségalaplével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a curryt, a gyömbért és a kardamomot, jól összeforraljuk. Végül merülőmixerrel krémesítjük. Reszelünk hozzá narancshéjat, csavarunk bele jócskán narancslevet, megkóstoljuk, és ha szükséges, kis sóval vagy fehér borssal még ízesítjük.
- Egy serpenyőbe öntjük az olívaolajat, rádobjuk a tökmagot, meghintjük az őrölt gyömbérrel, és kicsit összepirítjuk, ezt szórjuk majd a tányérokba szedett levesre.
Borítókép: Vidék íze magazin