Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fűszeres, melengető karácsonyi álom, ez a narancsos sütőtökkrémleves

Sütőtököt nemcsak ősszel, hanem télen is érdemes, sőt kellene is fogyasztani! A sütőtököt ehetjük sütve, magában, de készíthetünk belőle finom krémlevest is, mely egy kis csavarral és jó sok illatos fűszerrel maga a karácsonyi álom! Íme a recept!

A karácsonyi asztalról nem hiányozhatnak a levesek. Ilyenkor halászlét, hal- vagy húsleveseket készítünk, ám sokan vannak, akik az ünnepekkor nem a laktató, tartalmas előételeket, hanem a könnyedebb, mégis melengető fogásokat részesítik előnyben.

Ha idén valami könnyű, húsmentes levest tennél szeretteid elé az asztalra, akik ráadásul szeretik az édesebb ízeket is, akkor próbáld ki ezt a fűszeres, narancsos sütőtökkrémlevest! Nemcsak finom, de igazán gyorsan elkészíthető!

Így készül a fűszeres, narancsos sütőtökkrémleves!

Hozzávalók:

  • 1,2 kg sült sütőtök
  • 1-2 db kezeletlen narancs
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 l zöldségalaplé
  • 1 kk. curry
  • 1 csipet őrölt kardamom
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • 2 ek. tökmag
  • 1 ek. olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • fehér bors

Elkészítés:

  1. Egy fazékban megdinszteljük vajon a félkarikákra vágott vöröshagymát. Ha már átlátszó, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és még egy percig együtt sütjük.
  2. Hozzáadjuk a sült tök kikapart belsejét, felöntjük a zöldségalaplével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a curryt, a gyömbért és a kardamomot, jól összeforraljuk. Végül merülőmixerrel krémesítjük. Reszelünk hozzá narancshéjat, csavarunk bele jócskán narancslevet, megkóstoljuk, és ha szükséges, kis sóval vagy fehér borssal még ízesítjük.
  3. Egy serpenyőbe öntjük az olívaolajat, rádobjuk a tökmagot, meghintjük az őrölt gyömbérrel, és kicsit összepirítjuk, ezt szórjuk majd a tányérokba szedett levesre.

Borítókép: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek