Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mutatós kakaós kalács

150 perc
rafinált
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. Egy keverőtálba szitáljuk a kétféle lisztet, hozzáadjuk a tojást, a vaníliás cukrot, a cukrot, az élesztőt (amit a cukorra szórunk), felöntjük 2 dl tejjel, és adunk hozzá egy csipet sót (ezt ne az élesztős-cukros részre szórjuk).
  2. Konyhai dagasztógéppel alacsony fordulaton dagasztani kezdjük. Amikor már majdnem összeállt, hozzákanalazzuk a vajat is, és addig dagasztjuk tovább, amíg a tészta el nem válik az edény falától. A dagasztást természetesen kézzel is végezhetjük. Az elkészült tésztát kivesszük a tálból, elfelezzük, az egyik felét tálra tesszük és lefedjük fóliával vagy egy tiszta textillel.
  3. A másik felét visszatesszük a keverőtálba. A kakaóport egy tálkában egyneműre keverjük a maradék tejjel, és hozzádolgozzuk a tésztához. Tovább dagasztjuk, amíg a tészta fel nem veszi az összes kakaós keveréket, ezután ezt is kivesszük, tálba tesszük, letakarjuk.
  4. A begyúrt tésztákat 1 óráig meleg helyen (25-30 fok) kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk a sütőformának megfelelő hosszúságú téglalap formára. Először a sima tésztát nyújtjuk nagyjából 1/2 centi vékonyra, majd félretesszük, és a kakaós tésztát is hasonló méretűre nyújtjuk, ezután a kakaós lapot rátesszük a simára, nyújtófával és kézzel összedolgozzuk, hogy a lapok összetapadjanak.
  5. Az összeillesztett tésztát az egyik hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd a kivajazott vekniformába tesszük. Letakarjuk, és nagyjából fél óra alatt a duplájára kelesztjük.
  6. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt kalácsot megkenjük a felvert tojássárgájával, majd a sütőbe tesszük 15 percre. Ezután csökkentjük a hőmérsékletet 165 fokra, és további 30 percig sütjük, amíg szép fényes, barna nem lesz a teteje.
  7. Az elkészült kalácsot a formából kivéve 15-20 percig pihentetjük, ezután szeleteljük.

Nézd meg videón, hogyan készül a mutatós kakaós kalács!

Megjegyzés

Kávéval vagy kakaóval, lekvárral isteni tízórai vagy uzsonna, nem lehet belőle eleget készíteni. - MME

Ezek is érdekelhetnek