Egészen feldobják a húsvéti kalácsot az aszalt gyümölcsök, és nemcsak látványra, hanem az íze is mennyei lesz a süteménynek. Legjobb, ha lehunyod a szemed, miközben falatozol belőle, és várod, hogy ráharapj egy aszalt sárgabarackra, egy szilvára vagy egy körtére. Ez egy igazi ízutazás lesz az egész család számára. Mutatjuk a Vidék íze magazin kiváló receptjét ehhez a különleges kalácshoz.
Íme a kakaós, aszalt gyümölcsös kalács receptje!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g liszt
- 2,5-3 dl tej
- 25 g friss élesztő
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
- 5 evőkanál langyos olvasztott vaj
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- felvert tojás a kenéshez
- zsír a forma előkészítéséhez
- 100 g apróra vágott aszalt gyümölcs (sárgabarack, szilva, körte stb.) a töltelékhez
Elkészítés:
- Meglangyosítunk fél deci tejet, hozzákeverünk egy teáskanál cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen hagyjuk felfutni.
- A robotgép táljába öntjük a lisztet, elkeverjük a sóval. Az olvasztott vaj és a kakaópor kivételével hozzáadjuk az összes hozzávalót (a felhabosodott élesztőt is). A tejet úgy adagoljuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Alaposan kidagasztjuk.
- Kanalanként hozzáadjuk az olvasztott vajat is, minden kis adaggal addig dagasztjuk, míg a tészta fel nem veszi. A kész tésztát kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
- Ha megkelt a tészta, kétfelé osztjuk. Az egyikbe belegyúrjuk a pici tejjel elkevert kakaót. Enyhén lisztezett felületen mindkét cipót egyforma téglalappá nyújtjuk, egymásra tesszük. Megszórjuk az aszalt gyümölcsökkel, és feltekerjük lazán (mint a bejglit).
- Zsírral kikenünk egy hosszúkás sütőformát, belefektetjük a kalácsot. Felvert tojással lekenjük. Szobahőmérsékleten kelesztjük tovább. Ha megszáradt rajta a tojás (körülbelül 20 perc), akkor ismét lekenjük a felvert tojással. Ha ez a réteg is megszáradt, akkor egy kés hegyével mintát rajzolunk rá.
- Végül 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 40 perc alatt megsütjük.