hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mitől erdélyi a csorba? Tudj meg mindent a csorbalevesről!

Ez az ízletes és tartalmas savanyú leves az erdélyi konyha egyik jellegzetes étele. Számtalan változata létezik, mondhatni, az ahány ház, annyi szokás tipikus esete.

A csorba a román konyhából terjedt el Erdély-szerte. Mindenféle húsból és zöldségből főzik, sajátos ízét a korpacibere és a lestyán adja.

Mi az a korpacibere?

Az erjesztett korpacibere, vagyis a borş világos színű, savanykás lé, amelyet Romániában literes üvegben árusítanak az élelmiszerboltokban. Levesek, többek között a csorba savanyításához használják, és nyáron jól behűtve üdítőitalként fogyasztják.

Kocka vagy zacskós por változatban instant formában is kapható a romániai üzletekben.

Házilag száraz kenyérből és búzakorpából tudod előállítani.

Korpacibere recept >>> 

Friss lestyán 

Ehhez a karakteres fűszerhez nálunk jobbára szárítva lehet hozzájutni. Íze és illata a forgalomban lévő leveskockákban, levesporokban is érződik. Bátran ültess belőle cserépbe vagy kertbe: igénytelen és nagyon szapora növény.

Tudj meg mindent a lestyánról >>> 

Változatok csorbára >>> 

Húsos: Csirke-, marha- vagy disznóhúsból, húsvétkor bárányból, esetleg ezekből vegyesen, sokszor csonttal együtt főzik. Pacalból is készülhet. A húsokat egyforma kockákra vágják.

Zöldséges: Bármilyen idényzöldségből készülhet. A felhasznált alapanyagokat fajtától függően, illetve tetszés szerint apróra kockázzák, szálasra vágják vagy durvára reszelik. A húsmentes változatot ugyanúgy rizzsel gazdagítják, sűrítik és savanyítják, mint a húsosat. A zöldbabos csorbát a lestyán mellett tárkonnyal is ízesítik.

Egy autentikus recept

A Balassagyarmaton született Kövi Pál (1924–1998) a világ egyik legszínvonalasabb éttermének, a The Four Seasonsnak volt a társtulajdonosa. Erdélyi lakoma című, gasztronómiai írásokkal fűszerezett történelmi szakácskönyvében szerepel az alábbi recept:

Erdélyi csorba (Ciorbă taransilvăneană) >>>


Csorba receptek >>>  

Csorbaleves receptek >>>  

Olvass itt az erdélyi konyháról >>>  

Tudj meg többet a román konyháról >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss