Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezekkel a hozzávalókkal mennyei lesz a tojássalátád

default user icon
MME
Az ünnepi menüből nem hiányozhat egy jó tojássaláta. Ha még nem döntötted el, pontosan melyik recept alapján készíted idén, akkor mutatunk pár tuti összetevőt, amitől olyan jó lesz, mint még soha.

A tojássaláta egy igazi gasztronómiai örökzöld. Minden évszakban elkészíthető, hiszen a tojás állandóan elérhető alapanyag, ráadásul igen egészséges is. A hagyományoknak köszönhetően mégis inkább csak húsvétkor jut központi szerephez. Ha arra gondoltál, hogy idén kicsit felturbózod az alapreceptet, akkor nagyon jó helyen jársz – mutatjuk is, milyen hozzávalóktól lesz szuper finom a tojássalátád.

Aioli

A spanyolok fokhagymás krémje nagyon hasonít a mi majonézünkre, pár apróságtól eltekintve. A legfontosabb persze a fokhagyma, valamint hogy az aiolit hagyományosan olívaolajjal készítik. Házilag is összeállítható, de ha erre már nincs idő, akkor a boltban készen kapható is megfelel. Teljesen kiválthatjuk vele a majonézt, vagy fele-fele arányban is használhatjuk. Mivel állagában szinte teljesen megegyezik a majonézzel, ugyanolyan krémes textúrájú salátát fogunk kapni, egy kis fokhagymás ízzel megbolondítva.

Kapribogyó

Néhány szem ebből az apró kis zöld bogyóból, és máris mediterrán hangulatúvá varázsoltuk a salátánkat. Arra viszont figyeljünk, hogy a kapri önmagában már sós, tehát valószínűleg plusz ízesítésre már nem lesz szükség. Ha valamiért nem kapsz a boltban kapribogyót, pár zöld olívát használj helyette.

Pirospaprika

Mi, magyarok gyakorlatilag mindenbe teszünk belőle, miért hagynánk ki épp a tojássalátából? Már csak azért is érdemes kipróbálni, mert ez a párosítás a tojáspörköltnél is bizonyított. Bátran kísérletezz a különböző paprikafajtákkal: ha szereted, próbáld ki a csípős és a füstölt pirospaprikát is. Garantáltan extra ízélményben lesz részed!

Avokádó

Az avokádót a krémes állaga és fantasztikus beltartalmi értéke miatt is imádjuk. És pont ez a kettő teszi a tojás kiváló társává. Egyrészt még lágyabb lesz tőle a saláta, másrészt pedig az egészséges zsírsavak az avokádóban és a fehérje a tojásban együtt igazi szuperétellé változtatják a salátát –és van is egy tuti receptünk hozzá.

Dijoni mustár

A legtöbb recept alapból javasolja egy kevés mustár hozzáadását a salátához. Na de most jön a csavar! Hagyományos mustár helyett ezúttal próbáld ki a dijonit, amitől még finomabb lesz a tojássaláta. A dijoni mustár ugyanis nem sárga, hanem fekete mustármagból készül, és ecet helyett fehérbor adja a savasságát, ezáltal egy kifinomultabb ízvilágot képvisel.

Zöld pesto

Nemcsak ízében, hanem színében is fel fogja dobni a salátát, ha pár kanál pestót keverünk a majonézhez. A bazsalikom, fenyőmag, parmezán sajt és olívaolaj keveréke kiválóan működik együtt a tojással. Készítsd el te magad, vagy vedd meg készen a boltban, a megmaradt pestóból pedig dobj össze egy húsmentes tésztát, amikor már nem bírod tovább a sonkaevést.

Tzatziki

Ezt a finomságot is a mediterrán konyhától kaptuk, és mint a legtöbb ilyen étel, könnyed és alakbarát. A saláta is kalóriaszegényebb lesz, ha a majonézt lecseréled erre a görög joghurtos, uborkás, zöldfűszeres szószra. A tzatziki frissítő ízt ad a salátának – szinte a görög tengerparton érezzük magunkat.

Currypor

A mediterrán után most az indiai konyha felé fordulva ajánljuk, hogy némi curryporral bolondítsd meg a tojássalátát. Ahhoz, hogy a por teljesen feloldódjon, először keverd el alaposan a majonézben, és csak ezután öntsd a már ízesített szószt a többi hozzávalóra. A színes curry kissé füstös, melengető ízt ad a salátának.

Bátran kísérletezz a fenti hozzávalók bármelyikével, a végeredmény biztosan egy isteni finom tojássaláta lesz a húsvéti sonka mellé. De ha maradnál a klasszikus vonalon, akkor sem engedjük el a kezed, válogattunk tojássaláta-recepteket a retrótól az egyszerűig. 

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss