Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 tévhit a cukorról, amit meglepően sokan tényként kezelnek

default user icon
MME
Cukorfogyasztó nemzet vagyunk, és sajnos a rossz étkezési szokásokat már gyerekkorban megalapozzuk. A túlzott cukorbevitel számos egészségügyi panaszt okoz, ám úgy tűnik, ezek az információk nem igazán érnek el hozzánk. Tévhitekből is gazdagon kijut, amiket viszont előszeretettel szajkózunk. Nézzük, melyek ezek!

A life.hu cikkében összegyűjtötte azokat a mítoszokat a cukorról, amelyeket a közösségi médiában és más, online felületen leggyakrabban olvashatunk.

A zöldségfélék nem tartalmaznak cukrot

Ugyan nem jelentős mennyiség, de a zöldségekben is van cukor. Nem véletlen, hogy sokan céklával, cukkinivel készítik a sütiket. A hagyma pirításával pedig, ami a benne lévő cukor karamellizálását jelenti, finom, telt ízt nyerünk, vagyis ha így készítjük el a hagymalevest, kevesebb édesítést és fűszert kíván.

A feketekávé ihatatlan cukor nélkül

A kávé kesernyés ízét a pörkölés során nyeri el, ami ínyenceknek kimondottan ízlik, tehát bátran állíthatjuk, hogy a kávé cukor nélkül is nagyon finom. Lassan, apró lépésekkel leszokhatunk a cukorral vagy cukorpótlókkal történő ízesítésről.

A barna cukor jobb, mint a fehér

Nem, nem! Azért, mert barna színű, nem lesz egészségesebb! A barna cukrot valójában sokszor a fehér cukor melasszal történő színezésével hozzák létre, élettani szempontból és a tápértéket tekintve gyakorlatilag megegyezik a kettő.

A sütemény elképzelhetetlen cukor nélkül

Annyiban igaz, hogy a kelt tésztában az élesztőgomba cukorral táplálkozik, azaz a felfuttatásához szükség van cukorra, de csak minimális mennyiség kell bele. A sütemény édességét ugyanakkor elérhetjük cukor helyett édesítőszer használatával. Az is jó módszer, ha az alaprecepthez képest eleve kevesebb cukrot használunk, majd később, minden sütéssel tovább csökkentjük a cukor mennyiségét, így pár alkalom után már hozzá is szokunk a kevésbé édes csemegékhez.

A főétkezések édességgel helyettesíthetők

Kakaós csiga ebéd helyett? Nos, ez több szempontból sem jó ötlet. Az éhségérzetet ugyan pillanatnyilag elnyomja a gyorsan bekapott pár édes falat, azonban biztos, hogy hamarosan újból megéhezünk, és csak még többet eszünk. Semmiképp se a főétkezést helyettesítve fogyasszuk el tehát a nap fénypontjaként szolgáló tortaszeletet; a legjobb, ha közvetlenül ebéd után, annak részeként kezeljük a desszertet.

Nem iszom kalóriamentes üdítőt, mert abban is van cukor

Tévedés, hiszen a cukornak van kalóriatartalma, így ha egy élelmiszer vagy üdítő kalóriamentes, abban nincs sem szénhidrát, sem zsír, sem fehérje. Arra viszont figyeljünk, hogy fordítva már nem igaz: attól, hogy egy termék cukormentes, még lehet benne más olyan összetevő, aminek van kalóriatartalma. 

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss