Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Újragondolt olasz desszert: így készül az extravagáns matchás tiramisu

default user icon
MME
A tiramisu, ez a krémes finomság az elmúlt évek alatt sokak kedvence lett. Számos recept létezik: ahány étterem és cukrászda, annyi variációban kóstolthatjuk az olaszok egyik kedvenc édességét. Kósa Kolos is most egy igazán különleges, matchás tiramisut készített.

Nagyon zöld, enyhén kesernyés és fantasztikus antioxidánsokban gazdag – ez a matcha. A szó maga őrölt teát jelent: a tencha teanövény leveleit szüret után párolják, szárítják majd finom porrá őrlik. Eredetileg Japánból származik, de míg ott az elmúlt időszakban szinte feledésbe merült, Japánban a teázási szertartás szerves részévé vált.

A matchának számos jótékony hatása van: gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban, aminosavakban és antioxidánsokban, így remek gyulladáscsökkentő, immunerősítő. A matchaport nemcsak teaként fogyaszthatjuk, hanem keverhetjük például gyümölcslébe, turmixba, joghurtba, müzlibe és desszertekbe is.

A matcha teás tiramisuban az eredeti tiramisu rajongói sem fognak csalódni, teaimádóknak pedig egyenesen kötelező elkészíteni.

Hozzávalók:

  • 1 ek. matchapor
  • 4 dl meleg víz
  • 6 db tojás
  • 6 + 2 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 50 dkg mascarpone
  • 50 dkg babapiskóta
  • 1 ek. matchapor a szóráshoz

Elkészítése:

  1. Egy keverőtálba öntjük a matchaport, ráöntjük a vizet, és alaposan összekeverjük, felhasználásig félretesszük.
  2. Két hőálló keverőtálba kettéválasztjuk a tojásokat, az egyikbe a sárgáját, a másikba a fehérjét tesszük.
  3. Egy lábasban vizet forralunk, ha forr, levesszük a tűzről, és a lábas tetejére rakjuk a tojássárgájás tálat, ügyelve arra, hogy a tál ne érjen vízbe. A tojássárgájákhoz adunk 6 dkg cukrot, és vízgőz felett robotgép segítségével fehéredésig keverjük. Ha kész, félretesszük.
  4. Következik a tojásfehérje, hozzáadunk egy csipet sót, és ezt is a vízgőz felett verjük fel borotvahab-állagúra, úgy, hogy menet közben hozzáadunk 2 dkg cukrot. Ha elkészült, ezt is félretesszük.
  5. A tojássárgájás alaphoz hozzáadjuk a mascarponét, és egy habverő segítségével egynemű krémmé keverjük, majd egy spatulával óvatos mozdulatokkal több részletben a tojásfehérjehabot is hozzáadjuk, ügyelve arra, hogy a habot ne törjük össze. Az egészet fényes krémmé keverjük.
  6. Jöhet a tiramisu összeállítása. Egy közepes méretű, magasabb falú tepsiben vagy kerámiatálban először egy kevés krémet eloszlatunk, majd a babapiskótákat egyenként 2-3 másodpercre a matcha teába mártjuk, és egyenletesen elrendezve a krémre helyezzük. Következik még egy réteg krém, majd még egy réteg teába mártott piskóta. Az utolsó réteg krém legyen, végül az egészet meghintjük matchaporral.
  7. Az elkészült tiramisut fogyasztás előtt egy éjszakára hűtőbe tesszük.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss