Mascarponés-zabpelyhes torta karamellizált banánnal és barackkal

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 2 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 1 evőkanál liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • pici só
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • A krémhez:
  • 1 csomag lapzselatin
  • 2 dl habtejszín
  • 25 dkg mascarpone krémsajt
  • 1 narancs reszelt héja
  • A karamellizált gyümölcshöz:
  • 3 db banán
  • 2 db őszibarack
  • 5 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • A tetejére:
  • 4 dkg cukor
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 1-2 db őszibarack

Elkészítés

Elkészítés: A sütőt előmelegítem 170 C fokra. Először a tésztához egy tálban a tojásokat, a puha vajat, a cukrot, a fahéjat és a sót 5-6 percig géppel keverem, hogy jól felhabosodjon. Ezután hozzáadom a lisztet, a zabpelyhet és a sütőport. Sütőpapírral bélelt kerek kapcsos tortaformába (28 cm-es) öntöm és megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, de ne süssük túl, mert akkor törékeny lesz a tészta. Kiborítom egy rácsra, és hagyom kihűlni.

A karamellizált gyümölcsökkel kezdem. Egy serpenyőben a vajat a cukorral felmelegítem, és kevergetve felolvasztom. A banánt karikákra, az őszibarackot kis kockákra vágom, és beleforgatom. Állandó kevergetés mellett karamellizálom, majd lehúzom a tűzről és félreteszem.

A krémekhez a lapzselatint a kezemben folyó langyos víz alatt megpuhítom, majd egy hőálló tálba teszem, hozzáadom a cukrot és egy pici vizet, és mikróban 1 perc alatt felmelegítem, majd rögtön belekeverem a karamellizált gyümölcsöket. Hagyom lehűlni, de néha megkeverem.

Egy másik tálban a habtejszínt a reszelt narancshéjjal felverem kemény habbá, hozzáadom a mascarponét, és azzal is keverem egy ideig, majd az egészet belekeverem a banános-barackos cukros zselébe.
Beteszem a hűtőbe.

A serpenyőt újra előveszem, hogy a tetejére a kis kockákra vágott őszibarackot a cukrokkal szintén karamellizáljam.

Ha készen van, ezt is hagyom kihűlni ( 2-3 perc).

A tortát összeállítom: a kihűlt tészta köré karimát teszek, ebbe kanalazom a mascarponés-tejszínes-banános-őszibarackos krémet. Erre kerülnek az őszibarack kockák és a serpenyőben maradt kevéske cukros lét is rácsurgatom.

Az oldalát ostyaroló darabokkal körberakom. Hűtőbe teszem 3-4 órát dermedni.

Megjegyzés

Nem bonyolult, csak hosszan írtam le. Erika névnapra készült ez a könnyű nyári torta.
- ekesandi

Ezek is érdekelhetnek

Friss