Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mascarponekrémes kocka

Egy-egy recept sokszor hirtelen kipattan az ember fejéből, aztán hosszas töprengés, többszöri próba, finomítás vezet a sikeres végeredményhez.

Ezúttal is valami hasonló történt. Katalin-napra szerettem volna a név hozzám igen közelálló viselőjét meglepni olyan desszerttel, amely igazi ajándék lehet. A könnyű és krémes desszerteket kedveli, de nem mindent, és nem is mindegy, milyen alapanyagokból készül, mekkorára szeletelhető, milyen látványt nyújt.

Abban biztos voltam, a színek és ízek összhangja éppoly fontos, mint a kontraszt – és olyan falatnyi finomságnak kell lennie, amelyből azért többször is lehet csemegézni. A habbá vert tejszín és a mascarpone párosa már többször bizonyított, így a krém legfőbb összetevői megvoltak. A többit pedig néhány finomítással sikerült tökéletesíteni.

A különböző lisztlazító adalékanyagok közül a szalalkáli - vagy kémiai összetétele szerint: ammónium-hidrogén-karbonát - nem tartozik a leggyakrabban használtak közé, pedig csodásan könnyű tésztalapokat lehet a segítségével sütni. A felhasználásának kulcsa, hogy minden esetben kevés langyos tejben kell feloldani (gyönyörűen pezseg), és nem szabad túlzásba vinni a használatát. Idegenkedni a legkevésbé sem kell tőle. A sütőből kikerülő süteménylapok, kerüljön közéjük bármilyen krémes összetevő, egy éjszaka alatt csodásan puhává, pillekönnyűvé változnak. Nem is volt kérdés, hogy a Katalin-napi meglepetés szalalkális tésztából készül majd.

Az eredmény pedig nem maradt el a várakozástól. A 2 cm-nél alig nagyobb kockák pillanatok alatt tűntek el a tányérról. A családi tanács egyértelműen a sűrűn repertoáron tartandó receptek közé szavazta. A Katalinoknak ezzel a desszerttel is sok szeretettel kívánok nagyon boldog névnapot!

Mascarponekrémes kocka

Hozzávalók egy 24 X 28 cm-es tepsihez:
A tésztához:
27 dkg süteményliszt
3 dkg cukrozatlan, jó minőségű kakaópor
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db közepes méretű tojás kissé felverve
½ csomag (7,5 gr) szalalkáli
½ dl tej
1 csipet só
A krémhez:
50 dkg mascarpone
2 dl habbá vert tejszín
10 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje
2 lap zselatin
1 evőkanál víz
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A sütőt 175 fokra előmelegítem. A tepsi hátára sütőpapírt helyezek.
A tejet kézmelegre langyosítom, kisebb tálba öntöm, feloldom benne a szalalkálit. A lisztet nagyobb tálba szitálom, hozzáadom, a cukrot, sót, kakaóport, alaposan elkeverem. A hideg vajat apró kockákban a lisztes keverékhez adom, elmorzsolom. A tejet a szalalkálival, valamint a kissé felvert tojást a többi összetevőhöz adom. Tésztává dolgozom. Két részre vágom. Az első tésztarészt akkorára nyújtom, hogy a sütőpapírral borított tepsi hátuljára kényelmesen ráférjen. Profi sütőlemez híján, így a legegyszerűbb a kész tésztát lecsúsztatni a tepsiről.
A tésztalapot 6-8 perc alatt egyenletes, világosra sütöm. Hűlni hagyom. A másik tésztával pontosan így járok el.
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom, ha megpuhultak, kinyomkodom. 1 evőkanál vízben felmelegítem, feloldom.
A krémhez a szobahőmérsékletű mascarponét a vaníliával és a cukorral habosra keverem, beledolgozom a feloldott zselatinlapokat. Egy másik edényben kemény habot verek az előzetesen behűtött tejszínből. Hablapát segítségével a két krémet összekeverem.
A tészta széleit egyenesre vágom. Sütőpapírral bélelem a tepsit (olyat érdemes használni, amelynek a pereme legalább 4-5 cm magas) úgy, hogy a peremre is kerüljön papír. Ebbe helyezem az első, már kihűlt tésztalapot. Rákanalazom a krémet, befedem a másik, szintén egyenesre vágott tésztalappal. Itt gyorsnak kell lenni, részben, hogy a krém még könnyen kenhető legyen, részben pedig, hogy az ekkor még kemény és rendkívül törékeny tésztalap ne sérüljön. Kissé megnyomkodom a tetejét, hogy mindenhol érje a krém, majd vaníliával kevert porcukorral meghintem.
Egy éjszakát pihentetem a frizsiderben. Másnapra csodásan megpuhul. 2-2,5 cm-es kockákra vágva kínálom.

A kevés zselatin biztosítja a krém megfelelő szilárdságát – nélküle nem lehet szépen szeletelni a süteményt, az ízhatást azonban a legkevésbé sem befolyásolja. Nem bonyolult az elkészítés, csak a várakozás igényel türelmet, de megéri!

Ezek is érdekelhetnek

Friss