Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tárold a lekvárokat és befőtteket, hogy sokáig élvezhesd a nyár kincseit

default user icon
MME
A befőzés nagy munka, a házi befőttek, lekvárok nagy kincsnek számítanak. Ahhoz, hogy minél hosszabb ideig fogyaszthassuk a finomságokat, néhány egyszerű szabályt célszerű betartani. Mutatjuk, hogy mire figyelj, ha idén te is sokat dolgoztál, míg üvegbe kerültek a gyümölcsök.

Vajon a nyáron otthon eltett lekvár meddig fogyasztható? Ha kibontjuk, muszáj hűtőbe tenni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések gyakran felmerülnek, és a válasz nem mindig egyértelmű. A Fanny magazin cikkében összegyűjtött néhány jó tanácsot, hogy miként lehet akár egész télen át élvezni a zamatos, édes ízű befőtteket, lekvárokat. 

1.

A lekvárokat és a befőtteteket nem kell hűtőben tárolni, még felbontás után sem. A gyümölcsökben található gyümölcscukor, valamint a készítéskor hozzáadott plusz cukor kiváló tartósítószer, nem kell azon aggódnunk, hogy tönkremennek. A bontatlanok akár évekig is elállnak, csupán az ízük gyengülhet. A kinyitott üvegeket próbáljuk meg néhány hónapon belül elfogyasztani.

2.

A legjobb hely a befőttek és lekvárok számára a kamra, ahol sötét és hűvös van. Arra figyeljünk, hogy a spejz ajtaja mindig legyen becsukva, pláne a fűtési szezon alatt, hogy a meleg ne jusson be. A garázsban kialakított külön polc is megfelelő alternatíva lehet.

3.

A kisebb lakásokban nem mindig van kamra, de ez nem akadálya annak, hogy biztonságos helyen tudjuk lekvárunkat vagy befőttünket. A konyhaszekrény vagy akár egy beépített ruhásszekrény is megfelelő hely lehet, ha nincs a közelében radiátor vagy meleget kibocsátó háztartási gép. A legjobb, ha van a szekrényen szellőző rés, ha nincs, akkor naponta nyissuk ki 2-3 percre.

4.

Ha minden évben csinálunk befőttet, akkor érdemes az üvegre feljegyezni, hogy mikor készült, valamint azt, hogy mit tartalmaz. Az újak kerüljenek mindig a polc hátuljára, hogy készítési sorrendben fogyjanak el a finomságok.

5.

A készletet érdemes havonta ellenőrizni, hogy nem mentek-e tönkre. Ha egy lekvárban vagy befőttben a penészedés jeleit látjuk, akkor azonnal dobjuk ki. A rossz üvegek elindíthatnak egy penészedési folyamatot, így nem csak egy, hanem akár az összes többi is fogyaszthatatlanná válhat.

6.

A diétás lekvárok gyorsabban megromolhatnak, mint a cukros verziók, hiszen nincs bennük cukor, ami tartósítaná őket. Ha jól készítettük el, akkor felbontás nélkül szintén elállnak néhány évig, azonban, ha kinyitjuk, akkor egy, maximum két héten belül el kell fogyasztanunk.

7.

A lekvárt és befőttet csak tiszta kanállal szedjük, ha lenyaltuk, akkor ne nyúljuk bele újra az üvegbe. A nyálban ugyanis olyan enzimek találhatóak, amitől az étel sokkal gyorsabban kezd el megromlani, akár 2-3 nap alatt is tönkremehet.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss