hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kovászos uborka

30 perc
egyszerű
olcsó
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén

Elkészítés

  1. A kovászos uborka elkészítéséhez az uborkákat vízbe áztatjuk, mindegyiket alaposan megdörzsöljuk, a végeiket levágjuk, majd három helyen hosszában bevágjuk az oldalát, így jól átjárja majd a sós víz.
  2. Az előkészített uborkákat bepakoljuk a 3 literes, tisztára mosott befőttesüvegbe,  rádobáljuk a nagy fej fokhagyma megpucolt gerezdjeit. Belerakjuk a kaprot, felöntjük kb. 2 liter sós, meleg vízzel úgy, hogy az teljesen ellepje az uborkákat, majd a tetejére tesszük a kenyeret.
  3. Az üveg tetejére egy kistányért helyezünk, kirakjuk a napra, és kb. 3 napig kint hagyjuk. Ha jónak gondoljuk, akkor óvatosan kiveszünk egy darabot belőle, leöblítjük, és megkóstoljuk. Ha elég érett, jól átjárta a sós lé az uborkát, akkor leszedjük róla a kenyeret és a kaprot.
  4. Az uborkákat kisebb befőttes üvegekbe, vagy műanyag dobozba tesszükegy szűrőn keresztül ráöntjük a levet, és rádobáljuk a fokhagymákat is. 

    Nézd meg, ezt a kapros kovászos uborka receptet is videón: 

Megjegyzés

Isteni finom és fele annyira sem bonyolult, mint így olvasva. Mindenkinek jó szívvel ajánlom! Ha úgy alakul, hogy elforrja a vizet és kilógnak az uborkák, akkor mindenképp pótoljuk kellően sós vízzel, különben a felső ubik kiszáradnak. Ez a mennyiség 1 db 3 literes befőttes üvegnyi uborkához elég. - csuika7

Ezek is érdekelhetnek