Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ne rohanj rögtön a boltba! 9 konyhai eszköz amit villámgyorsan helyettesíthetsz

default user icon
MME
Ha szeretsz a konyhában kísérletezni, bizonyára elgondolkodtál már azon, érdemes-e beruházni egy-egy extrább darabra. Megmutatjuk, hogyan helyettesíthetsz közülük jó néhányat minden otthonban megtalálható tárgyakkal!

1. Késélező

Rendszeres használat mellett még a minőségi vágószerszám éle is elkopik, ez pedig nemcsak bosszantó, hanem balesetveszélyes is. Drága - és sok estben a pengét roncsoló - késélező helyett használj kerámiabögrét a művelethez! Fordítsd lefelé a konyhapulton, tartsd stabilan az egyik kezével, fektesd rá a kés lapját, majd 45 fokos szögben húzd végig a bögre peremén, a nyelétől a hegyéig. Ismételd meg néhányszor a mozdulatot, aztán fordítsd meg, hogy a másik oldalát is megélezhesd.

 

2. Kekszkiszúró

Ezek az apró kellékek hajlamosak elveszni a szekrény mélyén. Nos, az egyszerű, kör alakú kekszeket szűk szájú pohárral vagy befőttesüveggel is kiszaggathatod. Használat előtt ugyanúgy mártsd lisztbe a szájukat, így nem ragad rájuk a tészta.

 3. Tojásszétválasztó

A nagymamánk biztosan jót kacagna ezen az eszközön, de a kezdő háziasszonyok számára hasznos segítség lehet. Ennek híján használj szűrőkanalat: tartsd egy tál fölé, és üsd bele a tojást. A sárgája a kanálban marad, a fehérje pedig az apró lyukakon át a tálba folyik. A másik megoldás, ha egy fél literes, műanyag üdítős üveget összepréselünk, és óvatosan a tálba felütött egész tojások fölé tartva, a sárgájákat óvatosan kiszippantjuk a fehérjetengerből.Ebben a videóban ezt a módszert alkalmazzuk a bécsi túrós palacsinta elkészítésekor - működik!

4. Meggymagozó

Több megoldás közül is választhatsz. Az egyik módszerhez egy műanyag tölcsérre lesz szükséged: fordítsd fejjel lefelé, aztán tedd a csövére a cseresznyét vagy a meggyet és nyomja le! A másikhoz egy szélesebb szívószál és egy üres borosüveg kell: ültesd a gyümölcsöt az üveg szájára, a szárával felfelé. Ezt tépd le, majd egy határozott mozdulattal szúrd a helyére a szívószálat! A mag az üvegbe pottyan, ahonnan könnyen eltávolítható.

5. Húsklopfoló

Elsőre sokkolóan hangzik, de ha belegeondolsz, teljesen logikus: ha nincs klopfolód, megteszi egy tiszta, és műanyag tasakba burkolt kalapács is. Olcsó és tökéletes alternatíva lehet ugyanakkor egy tiszta konyharuhába, vagy a kaplapácsos példához hasonlóan műanyag tasakba csomagolt konzerv, amely kellően súlyos ahhoz, hogy megpuhítsa és kilapítsa a hús vastagabb rostjait.

6. Spirálozó

Az utóbbi évek legnagyobb slágere ez az ügyes kis eszköz, amivel hajszálvékony és hosszú csíkokra vághatsz különféle zöldségeket a salátához (lásd a lenti videót) vagy például a nagyon népszerű cukkinispagettihez. Hátránya, hogy nem túl olcsó, ráadásul másra nem igazán használható. Egyszerűbb megoldás a zöldséghámozó, ezzel körbehámozva hasonlóan vékony szeleteket gyárthatsz!

7. Habverő

Bár ez egy kicsit több fizikai munkát és izomerőt igényel, de a tojáshabot akár két villa segítségével is felverheted. Válassz ki két egyforma nagyságú és szárú villát, és fordítsd szembe a kettőt, így a fejük együtt a habverő alakjához hasonlít. Gumizd össze a szárukat, és már használhatod is a diy-eszközt. Ezzel a módszerrel több levegő kerül a tojásfehérjébe, így az még levegősebb lesz!

 

8. Sütőbab

A más néven pitesúlynak is hívott eszközre nincs túl gyakran szüksége, hacsak nem ipari mennyiségben gyártja a sütiket. Ha igen, akkor talán megéri a kerámiaváltozatára beruházni, de mivel az ára igencsak borsos, azt javasoljuk, próbálja ki helyette az egyszerű száraz babot vagy estleg a nyers rizst. Bár sütés után ezeket megenni már nem lehet, de az úngyevezett vaksütéshez még bármikor újra felhasználhatja. A lényeg, hogy a pitetészta és a pitesúly közé kerüljön még egy réteg sütőpapír!

 9. Habzsák

Nem túl környezetbarát megoldás, de ha épp sürgősen szükséged lenne rá, egyszerűen töltsd a krémet vagy a habot egy tiszta nejlonzacskóba, és nyomkodd annak egyik sarka felé, majd ezt ollóval vágd le. Vigyázz, ne legyen se túl nagy, se túl kicsi a lyuk! Szorítsd össze a zacskó száját a krém fölött, és már használhatod is!

Ezek is érdekelhetnek

Friss