A cukkinispagetti előtt elkészítjük a pestót. A felaprított kesudiót zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk egy felhevített serpenyőben.
A fokhagymát apróra kockázzuk vagy présen átnyomjuk, a gyömbért finomra reszeljük.
A friss zöldfűszerekről lecsipkedjük a leveleket és durvára vágjuk.
Az előkészített hozzávalókat az olajjal és a citromlével együtt magas falú keverőpohárban botmixerrel pépesítjük, majd sóval, borssal ízesítjük.
A megmosott cukkinikről a végek levágása után zöldség- vagy spirálhámozóval vékony, hosszanti csíkokat húzunk le.
A fokhagymát finomra vágjuk, a tetszés szerint kicsumázott csilipaprikát felkarikázzuk.
Mély serpenyőben vagy lábosban 1 ek olívaolajat hevítünk. Megfuttatjuk rajta a fokhagymát és a csilit, majd hozzáforgatjuk a cukkinispagettit, és közepes tűzön pároljuk 2-3 percig.
A spagettit a csomagoláson található utasítás szerint megfőzzük.
A lehártyázott csirkemellfiléket szeletekre vágjuk, sóval, borssal bedörzsöljük, majd a tiszta serpenyőben felhevített 2 ek olívaolajon mindkét oldalukat pirosra sütjük. Végül csíkokra vágjuk, és a cukkinispagettivel és a tésztával körítve tálaljuk. A pestót külön kínáljuk hozzá.