Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karamellöntet deluxe

30 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Teflon edényben a vajat megolvasztom. A cukrot a sóval hozzákeverem. Kis lángon a keverék felhabzása után a megfelelő karamellszín és -íz eléréséig többszöri mintavétel közepette kevergetem. Vágódeszkára cseppentve hűlni hagyom és kóstolom. A középbarna színt, valamint jellegzetes karamellízt keresem.

Ezután a tűzről félrevéve hozzáadom a tejszínt, vigyázva, hogy ne fusson ki a forrásba kerülő elegy. Majd a lime és vaníliás cukor következik. Aztán a tejcsokit beletördelem. Az egyenletes elkeveredés után a kávékrémpor kerül bele apránként. Botmixerrel csomómentesre keverem, és visszateszem a tűzre, kis lángon égetve azt. A megfelelő állag eléréséhez vizet adhatunk hozzá.

Tökéletes a szobahőmérsékleten sűrű mézhez hasonlóan folyó öntet.
Kicsit kevesebb, mint 1 liter lesz a végeredmény. Hűtőben sokáig eláll. A keveréshez hasznát lehűlt eszközöket, edényt, valamint a botmixert(miután kihúztam a konnektorból) szépen lepucolgatom cuppogva.

Megjegyzés

Régóta szerettem volna elkészíteni egy kompromisszumoktól mentes karamellöntetet. Ha megkóstolják, nincs szükség további magyarázatra. Hirtelen felindulásból hozzáfogtam, és a siker után többször újra elkészítve tudatosítottam az arányokat, elkészítést. Gluténmentes. A kávékrémpor segíti az emulgeálást és az állag megtartását.

Nem diétás, de aki diétásan készít karamellt, az eltévedt, szerintem. A nagyon finom ételekből kevés is élményt adóan táplál. Fagyihoz, sütihez, gyümölcsökhöz... amihez ihlet ébred és használható.

Egyszerűen vaníliapuding (kevés cukorral), piskótakarika, tejszínhab, karamellöntet, őrölt mandula rétegeiből készíthetünk desszertet, amit hozzám hasonló férfiemberek is könnyen összedobhatnak.
- Auratech

Ezek is érdekelhetnek