Karamellás-körtés-tökös pite

120 perc
bonyolult
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • kristálycukor
  • felkockázott vaj
  • liszt
  • hideg víz
  • hokkaidó tök
  • cukor
  • szegfűszeg
  • fahéj
  • őrölt szerecsendió
  • őrölt szegfűbors
  • őrölt gyömbér
  • tej
  • tojás
  • körte
  • citromlé
  • vaj
  • barna cukor
  • frissen reszelt gyömbér
  • őrölt fahéj
  • őrölt szerecsendió
  • keményítő
  • körte pálinka

Elkészítés

  1. A cukrot, a sót, a vajat és 12 dkg lisztet aprítógépbe teszünk és addig keverjük magas fokon, amíg nagy morzsák nem alakulnak ki. Hozzáadjuk a maradék lisztet és 4-5 pulzálás után galuska nagyságú darabos tésztát kapunk, amit egy tálba öntünk, és hozzáadjuk a vizet és egy fakanál segítségével összedolgozzuk.
  2. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe helyezzük legalább 2 órára. Miután letelt a 2 óra, kerekre nyújtjuk a tésztát és belehelyezzük egy kb. 22 cm-s pite formába. (A levágott szélekből tetszés szerint formákat szúrhatunk ki és a pite mellett megsüthetjük.) A tésztára egy sütőpapírt helyezünk, amire sütőbabot vagy rizst teszünk és a 190 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A nehezéket eltávolítjuk, majd még 10-15 percig sütjük a tésztát, amíg a széle el nem kezd kicsit barnulni. Ezután kivesszük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A tököt félbevágjuk, kikaparjuk a magokat és a vágási felülettel lefelé fordítva a sütőbe tesszük és 200 fokon egy órán át sütjük. Miután megsült, hagyjuk kihűlni, majd kikaparjuk a tök húsát (300 g) egy fazékba. Botmixerrel püréstíjük, hozzáadjuk a sót, cukrot és fűszereket, majd 4-5 percig főzzük, végül hozzáöntjük a sűrített tejet. A tojásokat egy tálban felverjük, hozzáadunk pár kanálnyit a meleg tökből, elkeverjük, és a meleg tökpüréhez öntjük és homogénre keverjük.
  4. A körtéket meghámozzuk, felnegyedeljük, a magházakat eltávolítjuk és nagyjából 1 cm-s kockákra szeleteljük. Meglocsoljuk a citromlével a darabokat. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd hagyjuk karamellizálódni. Hozzákeverjük a fűszereket, majd a körte darabokat. Csökkentjük a hőfokot és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak. Ezután hozzáadjuk a keményítőt a pálinkával, és kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik a szósz. Ha túl sűrű, egy kis vizet vagy körtelevet adunk hozzá és hagyjuk kihűlni. 
  5. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A kihűlt pitetésztát megszórjuk egy kis cukorral, ráöntjük a körtés karamellás szószt. Elegyengetjük rajta, majd erre jön a tökpüré. Visszatesszük a sütőbe és 50-60 perc alatt készre sütjük.

11 ISTENI GYÜMÖLCSÖS PITE, AZ ALMÁSTÓL A MEGGYESIG >>>

10 EGYSZERŰ SÜTŐTÖKÖS DESSZERT >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss