1. Gránátalma
Kemény héja alatt kocsonyás burokkal bevont magok rejtőznek, amelyeket óvatosan ki kell kanalazni vagy ütögetni a félbevágott gyümölcsből. Jól mutatnak salátában, desszerten, de sülthöz is kiválóak. Üdítően savanykás ízük a ribizlire emlékeztet. Szirup formájában kedvelt koktélok kiegészítője.
2. kókusztej
Az ízletes nedű a thai és az indiai konyha elengedhetetlen hozzávalója. Emellett érdemes kipróbálni krémlevesek készítésekor. Tejszín helyett használjunk kókusztejet. Különösen finom sütőtökkel!
3. csicsóka
Nyersen kitűnő salátába, megfőzve pedig a burgonya nagyszerű helyettesítője lehet. Legfinomabb sütve, így jön ki igazán kellemes, édeskés íze. Cukorbetegek is fogyaszthatják.
4. Kivi
A kivi C-vitamin-tartalmát tekintve olyan a gyümölcsök között, mint a paprika a zöldségek között. Ennél több C-vitamint már nem is tartalmazhatna: 100 grammonként 200 milligrammot! Sokan nem tudják róla, hogy eredetileg kínai egresnek nevezték. Származási helye Kína, innen vitték át telepesek Új-Zélandra. Az itteni nemzeti jelképnek számító madár, a kivi után kapta a nevét. Bár a gyümölcs a Földközi-tenger partvidékén is megterem, a mai napig Új-Zéland a legnagyobb beszállító. Az érett kivi héja és húsa kissé puha. Ha mégsem, érdemes a gyümölcsöt néhány napig szobahőmérsékleten érlelni. A gazdag vitamintartalom mellett jellemző rá, hogy sok benne az antioxidáns, valamint a folsav. A gyümölcs jótékony hatással van az emésztésre, és igen kevés kalóriát tartalmaz.
5. Gesztenye
A héját vágjuk be kereszt alakban, majd terítsük sütőtálcára. Süssük 220 fokos sütőben 30 percig. Fogyaszhatjuk a geszetenyét önmagában, de finom szárnyasok töltelékébe vagy krémlevesként is.