Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így spórolhatsz a kimérős fagyival - 9 tipp

Egyre több helyen látni, hogy gombóc helyett dkg-ban mérik a fagylaltot. Utánajártunk, mi ennek a háttere, miért jó ez az fagyizónak, cukrászdának, és miért a vevőnek?

Számoljunk utána!

A fagylaltot általában gombócban mérik le a fagyizókban, azonban egyes helyeken súly alapján, leggyakrabban dkg-ban megadva kell fizetnünk. Egy gombóc fagylalt általában 5-6 dkg-nak felel meg, így eszerint kell számolnunk az árat. Természetesen továbbra is kérhetjük gombócban, amit majd a mérést követően annak súlya szerint fogunk kifizetni.


A kimérős fagyival Mindenki jól jár

A módszer előnye, hogy a kereskedők sokkal gazdaságosabban tudják előállítani és árusítani a terméket. Emellett az új szabályozások szerint július 1-jétől a vendéglátó egységeknek minden eladott mennyiséget le kell jelenteniük, ez a módszer pedig egyszerűsíti az adminisztrációt. A kimérős fagyival mi is jól járunk, hiszen annyit fizetünk, amennyit kapunk, nem kell többé azt figyelnünk, kinek mérnek éppen kisebb vagy nagyobb gombócot ugyanazért a pénzért.

Kettőt egy áráért

A kimérős fagylaltok esetében érdemes dkg-ban kérnünk a különböző ízeket, így lehetőség van kisebb mennyiséget, akár 3-4 dkg-os adagot kérni. Így ha szeretnénk többféle ízt megkóstolni, egy gombóc áráért kétféle ízt is választhatunk.


csak a fagylalt - tölcsér nélkül

A tölcsér, kehely, elviteles doboz súlya nem a fagylalt tartozéka, ezért ezeket előre lemérik és levonják a már kimért gombócok súlyából. Van olyan cukrászda, ahol ezt előre letárolják a mérlegben, így a kiszolgálás is sokkal gyorsabb lehet, nem kell minden alkalommal újra elvégezni a műveletsort.

súlyKülönbség az ízek között

A különböző ízek más összetevőkből és textúrából állnak, ezért a fagylaltok súlya között is lehet minimális különbség. Általában az öntetes fagyik többet nyomnak a mérlegen, de bátran kérdezzük meg az eladót, melyik ízzel járnánk jobban.

benne van az árban?

Azt is nézzük meg, fizetnünk kell-e a tölcsérért. Ahogy korábban, a különböző ízes tölcsérekért most is külön kell fizetni, de előfordulhat, hogy a sima tölcsért is felszámolják, míg máshol bele van kalkulálva a fagylalt árába.


Olcsóbb lehet helyben fogyasztva

Ha elvitelre kérjük a fagylaltot, előfordulhat, hogy a dobozt nem darabárban, hanem súlyban kell megfizetnünk. Ez egy nagyobb család esetén több száz forint plusz költséget jelent, ezért mindenképpen érdemes lehet helyben üvegkehelyben, vagy saját műanyag dobozba kérni.

Az a bizonyos apró betűs rész

A mérési módszer fagyizónként változhat, és az adagolási mód is függ a helyi szabályozásoktól és gyakorlattól. Előfordulhat, hogy megszabják a minimális vásárlás mértékét, de előírhatják azt is, hányféle ízből kell minimum vásárolni. Ilyen esetben viszont olcsóbb lehet a fagylalt dkg ára.

Kérjünk egy kis kóstolót!

Ha bizonytalanok vagyunk egy adott ízben, érdemes megkérdezni, van-e lehetőség kóstolásra. Ez segít megbizonyosodni arról, hogy valóban az ízeknek és az elvárásainknak megfelelő fagyit választottuk.

Minden héten 103 extra tipp a FANNY MAGAZINBAN - a legújabb szám már az újságárusoknál és a digitális standon!

Ezek is érdekelhetnek

Friss