Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tisztítsd a szitát, szűrőt: ezzel a trükkel gyerekjáték lesz a mosogatás

default user icon
MME
Vannak olyan konyhai eszközök, melyeket kínszenvedés tisztítani, és olyan makacs szennyeződések, melyekkel minden háziasszonynak meggyűlik a baja. A szita az egyik, amit idegőrlő mosogatni, főleg akkor, ha nem tudjuk azonnal elöblíteni és beleszáradnak az alapanyagok.

Szinte nincs is olyan háztartás, ahol ne rejtőzne egy szita vagy szűrő valahol a konyhaszekrényben. Habár nem tudjuk sok mindenre használni, édes és sós sütemények, kenyérfélék készítése során szinte elengedhetetlen konyhai kiegészítő a szita. Beszéljünk bármilyen tésztáról, sokak számára az az első mozdulat, hogy átszitálják a lisztet, a porcukrot (vagy az összes száraz összetevőt), hogy még légiesebb legyen a végeredmény.

Egyes vélekedések szerint a liszt átszitálásától nem lesz könnyedebb a piskóta, és így akár ki is lehetne hagyni ezt a mozzanatot, vannak azonban, akik esküsznek erre a módszerre. Bárhogy is használod, a szűrő apró lyukai biztos, hogy egyszer eldugulnak és ha nem mosogatod el időben, akkor utána kínszenvedés rendesen kitakarítani belőle mondjuk a belekövesedett porcukrot. Mutatunk most erre is egy jó trükköt!

Hogyan mosogassuk el a szitát, a szűrőt?

A legfontosabb tanács, amit adhatunk, hogy a használat után rögtön öblítsd át a szitát, ezzel ugyanis meg tudod akadályozni, hogy bármi is beleragadjon az apró lyukakba. A szita mosogatása történhet a hagyományos módon, azaz nyomj egy kevés mosogatószert a szivacsra, vizezd be, habosítsd meg és óvatos mozdulatokkal mosd el a szitát. Alaposan öblítsd át, hogy ne maradjon benne mosogatószer, majd hagyd teljesen megszáradni.

Ha azonban makacs szennyeződéssel van dolgod, akkor hívd segítségül az ecetet! Dugd be a lefolyót és töltsd fel meleg vízzel a mosogatót, tegyél bele egy kevés mosogatószert és ecetet, majd ebbe a keverékbe áztasd a szitát. Az áztatást végezheted egy nagyobb műanyag edényben is, ha belefér a szita és nincs már hely a mosogatóban. A lényeg, hogy használj meleg vizet, mosogatószert és ecetet az áztatáshoz. Hagyd így legalább 30 percig, hogy az ecetsav feloldja az étel- és olajmaradékot, majd utána a szokott módon alaposan mosogasd el a szitát.

Milyen arányban keverjünk ecetet a vízbe?

A Daily Meal cikke szerint nagyjából egy liter vízhez 30 ml ecetet kell keverni. Fontos megjegyezni, hogy nem minden szita esetében használható az ecetes tisztítás, ugyanis az ecetsav kárt tehet az alumíniumból készült tárgyakban, de a rozsdamentes acélból készült szitának nem lehet baja.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek