Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Odakozmált a főtt rizs? Ezzel a trükkel áztatni és súrolni sem kell a lábast

default user icon
MME
Elég csak egy pillanatra félrenézni, vagy éppen mással foglalatoskodni a konyhában és máris odakap a főtt rizs. Egyesek szeretik a picit égett részeket, de ha rendesen leég, akkor csak hosszas áztatások és kemény súrolások árán lehet megszabadulni az odakozmált rizsszemektől.

Nem az áztatás és a kapargatás azonban az egyetlen, vagy a legjobb megoldás arra, hogy megszabadulj a leégett, főtt rizstől. Nyilván a legjobb, ha oda sem ég, de ha már megtörtént a baj, akkor a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb tisztítási trükkre van szükség. Ez pedig nem más, mint a forralás.

Így tüntesd el az odakozmált rizst

Habár egyszerűnek tűnik, a tökéletes, pergős rizs elkészítése bizony sok mindentől függ és nem is olyan könnyű, mint azt sokan hinnék. Ha valamiért lekapja az alját és odaragad, esetleg odaég a főtt rizs, akkor se essünk kétségbe, ugyanis minden helyrehozható!

Szedd ki az edényből a még ehető rizsszemeket, kicsit kapargasd meg, hogy a nagyját eltávolítsd. Ezután engedd fel két-háromujjnyi magasan vízzel, tegyél bele egy kis mosogatószert, keverd el és tedd fel a tűzre, majd kapcsold be alatta a gázt. Forrald fel a mosogatószeres vizet, ezután vedd vissza takarékra a lángot és hagyd forrni pár percig. Egy fakanállal érdemes kavargatni, fellazítani a leégett szemeket.

Ha kész, hagyd kihűlni, majd öntsd a mosogató szűrőjébe a vizet és benne a felázott rizsszemeket, végül a szokásos módon mosogasd el a lábast.

Fontos: nem szabad felügyelet nélkül hagyni az edényt a tűzön, ugyanis könnyen felhabzik és kifut a mosogatószeres víz!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss