A néhány napos péksüteményt össze sem lehet hasonlítani friss társaival, ugyanakkor nem érdemes kidobni a megszikkadt darabokat, hiszen egy kis kreativitással új életet lehelhetünk bele! Nem kell hozzá más csak némi víz, és egy jól előmelegített sütő!
Másnapos kifli, zsömle, stangli
Ha kissé szikkadt, 1-2 napos péksüteménnyel van dolgunk, szórófejes vizesflakonnal vagy alaposan bevizezett kézzel nedvesítsük be a héját, majd 170-180 fokra előmelegített sütőben, a rácsra - vagy sütőpapírral bélelt tepsibe - téve kb 5 perc alatt süssük ropogósra!
Többnapos, száraz kenyérrel van dolgunk? Így járjunk el!
- Tartstuk a csap alá, és folyassunk rá hideg vizet, amíg a kenyér felpuhul.
- Csepegtessük le, és vizesen csomagoljuk alufóliába.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd tegyük be a kenyeret a középre tolt rácsra 15 percre.
- Ezután vegyük ki a sütőből, és óvatosan távolítsduk el róla az alufóliát.
- Végül tegyük vissza a kenyeret a sütőbe további 10 percre, emeljük a hőt 200 fokra, hogy ropogósra süljön a héja!
TIPP: Arra vigyázzunk, hogy csak azokkal a pékárukkal kísérletezzünk, amelyek még nem kezdtek el penészedni. Sokan azt gondolják ugyanis, hogy elég a penészes kenyér héját levágni, a belseje még felhasználható. Pedig a penészgombák az élelmiszerek mélyebb rétegeibe is behatolnak, és elfogyasztva allergiás reakciókat, hányást, légzési nehézségeket, bőrpanaszokat okozhatnak. Nem éri meg kockáztatni!