Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olyan ropogós lesz a szikkadt kifli, mintha most vetted volna ki a sütőből - íme a trükk!

default user icon
MME
Gyakran előfordul, különösen a többfős háztartásokban, hogy mindenki vásárol egy keveset, és így felhalmozódik a pékáru. Ráasásul, mivel mindeki a frisset eszi szívesebben, ezért van, hogy több, párnapos kifli, zsemle, bagett is a kukában végzi. Hogy a pazarlásnak gátat vessünk, eláruljuk, hogyan tudsz a szikkadtból friss, ropogós péksüteményt varázsolni!

A néhány napos péksüteményt össze sem lehet hasonlítani friss társaival, ugyanakkor nem érdemes kidobni a megszikkadt darabokat, hiszen egy kis kreativitással új életet lehelhetünk bele! Nem kell hozzá más csak némi víz, és egy jól előmelegített sütő!

Másnapos kifli, zsömle, stangli

Ha kissé szikkadt, 1-2 napos péksüteménnyel van dolgunk, szórófejes vizesflakonnal vagy alaposan bevizezett kézzel nedvesítsük be a héját, majd 170-180 fokra előmelegített sütőben, a rácsra - vagy sütőpapírral bélelt tepsibe - téve kb 5 perc alatt süssük ropogósra!  

Többnapos, száraz kenyérrel van dolgunk?  Így járjunk el!

  1. Tartstuk a csap alá, és folyassunk rá hideg vizet, amíg a kenyér felpuhul.
  2. Csepegtessük le, és vizesen csomagoljuk alufóliába.
  3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd tegyük be a kenyeret a középre tolt rácsra 15 percre.
  4. Ezután vegyük ki a sütőből, és óvatosan távolítsduk el róla az alufóliát.
  5. Végül tegyük vissza a kenyeret a sütőbe további 10 percre, emeljük a hőt 200 fokra, hogy ropogósra süljön a héja!


 

TIPP: Arra vigyázzunk, hogy csak azokkal a pékárukkal kísérletezzünk, amelyek még nem kezdtek el penészedni. Sokan azt gondolják ugyanis, hogy elég a penészes kenyér héját levágni, a belseje még felhasználható. Pedig a penészgombák az élelmiszerek mélyebb rétegeibe is behatolnak, és elfogyasztva allergiás reakciókat, hányást, légzési nehézségeket, bőrpanaszokat okozhatnak. Nem éri meg kockáztatni!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss