Sütisuli néven futó sorozatunk azért indult, hogy a segítségetekre legyünk a desszertkészítésben. Farkasinszki Ildikó, süticoach, a Grill-ázs Sütisuli alapítója könnyen és érthetően vezet be a süteménykészítés rejtelmeibe. Most az amerikaiak kedvencét, a whoopie pie receptjét hozta el nektek videó formájában, hogy az elkészítési folyamattal is gyorsan képbe kerüljetek.
Ezt a sütit egyébként kakaós tésztából egy fincsi mascarponés töltelékkel készítik, elnevezésének pedig az ég világon semmi köze az Oscar-díjas színészhez, Whoopi Goldberghez. Eredetileg valamikor a 19. században amish asszonyok készítették útravalóul a szeretteiknek, és aki felnyitotta az elemózsiás dobozát, whoopie! – azaz juhé! – felkiáltással örvendezett a meglepetéssütinek. Ha úgy döntötök, hogy a receptvideó alapján készítitek el ezt a csodás finomságot, akkor a siker garantált!
Így készül a klasszikus whoopie pie:
A Whoopie Pie hozzávalói:
A tésztához:
- 23 dkg finomliszt
- 7,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 1/4 tk só
- 17 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 dkg tej
- 12 dkg víz
A töltelékhez:
- 20 dkg mascarpone
- 4 dkg porcukor
- 40 dkg tejszín
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd sütőpapírral kibélelünk egy tepsit.
- Egy tálban összekeverjük a lisztet, kakaóport, sütőport, sót, szódabikarbónát.
- A vajat kihabosítjuk a kétféle cukorral, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk egyenként a tojásokat és a tejet, végül pedig a lisztes keveréket is. Hozzáöntjük a vizet és az egész tésztát habosra keverjük.
- A tésztából egy fagyis/vagy evőkanállal gombócokat adagolunk a tepsibe és 175 fokon 8-10 percig sütjük őket.
- Amíg sül a tészta, elkészítjük a mascarponehabot. Ehhez a mascarponét habosra keverjük a porcukorral. Ezután kisebb adagokban hozzácsorgatjuk a tejszínt és az egészet kemény habbá verjük.
- Az elkészült és kihűtött félgömbök felét megfordítjuk, lapos felükre habzsákból egy-egy adag mascarponehabot nyomunk és egy másik félgömböt a tetejére illesztünk. Hűtőben 3-4 napig is eláll!
Grill-ázs sütisuli
Farkasinszki Ildikó 2018. október 26-án indította el a Grill-ázs Sütisulit. A workshopok általában péntek délután 15 órakor kezdődnek, kivétel szombaton, akkor délelőtt 10-kor. Mindig egy-egy téma köré épülnek fel, és alkalmanként 4-5 féle sütemény, desszert készül. Az aktuális workshopokat megtaláljátok a Grill-azs.hu oldalon.
Ajánljuk még: