A sütőtökös pite alapdesszertje az őszi sütemény-arzenálnak, hiszen ez a zöldség az év többi részében nem elérhető, ilyenkor viszont bőséggel terem, és megsütve olyan finom, édes-karamellás zamatot kap, hogy lehetelen nem édességet képzelni köré.
A Mindmegette.hu Sütisuli sorozatában most egy olyan sütőtökös pitét készítünk, aminek meleg cukorsziruppal felvert tojáshab, azaz meringue - vagy mering - van vastagon a tetejére kenve. Ettől nem csak sokkal mutatósabb lesz maga a mű, de, ha lehet, még finomabb és krémesebb lesz a töltelék, ami a pite csodálatosan omlós tésztáján pihen.
Jöjjön tehát a sütőtökös pite meringgel, azaz tojáshabbal a tetején!
Hozzávalók:
A pitetésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 20 dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 db tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 ek jéghideg víz
A sütőtökös töltelékhez:
- 1,5 kg sütőtök megsütve, pürésítve
- 30 dkg cukor
- 16 dkg puha vaj
- 1/2 tk mézeskalács-fűszerkeverék
- 1 csipet só
- 4 db tojás
- 1 mk vaníliaőrlemény
A meringhez:
- 24 dkg kristálycukor
- 10 dkg víz
- 1 ek méz
- 5 db tojásfehérje
- 2 ek kukoricakeményítő
- 1 tk mézeskalács-fűszerkeverék
- 1/2 tk őrölt gyömbér
Elkészítése:
GRILL-ÁZS SÜTISULI
Farkasinszki Ildikó 2018. október 26-án indította el a Grill-ázs Sütisulit. A workshopok általában péntek délután 15 órakor kezdődnek, kivétel szombaton, akkor délelőtt 10-kor. Mindig egy-egy téma köré épülnek fel, és alkalmanként 4-5 féle sütemény, desszert készül. Az aktuális workshopokat megtaláljátok a Grill-azs.hu oldalon.